Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2016

To πρωτογενές πλεόνασμα διαψεύδει πολλούς «προφήτες»

Κατά τη γνώμη μας, οικονομίες όπως η ελληνική, με χαμηλό επίπεδο παροχής δημόσιων υπηρεσιών, δεν δικαιολογούν υψηλό επίπεδο φόρων ως προς το ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία  έχει δει τα κρατικά έσοδα -φόροι και ασφαλιστικές εισφορές- ως προς το ΑΕΠ να αυξάνονται κατακόρυφα στα χρόνια της κρίσης.

Πολλοί χρησιμοποιούν τη φράση υπερφορολόγηση, για να χαρακτηρίσουν την κατάσταση. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και οι κατασχέσεις είναι απόρροια αυτής της κατάστασης.

Όμως, οι προβλέψεις για κατάρρευση των φορολογικών εσόδων λόγω υπερφορολόγησης από πολιτικούς και άλλους που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το πρώτο εξάμηνο και το καλοκαίρι δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Τα προσωρινά στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 11μηνου δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα ξεπέρασαν τον αναθεωρημένο στόχο κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Προφανώς υπάρχουν λόγοι.

Η εναρμόνιση της φορολογίας κάποιων νησιών με την υπόλοιπη χώρα, η αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και άλλων φόρων πρέπει να έχουν συμβάλει αποφασιστικά.

Για κάμποσα χρόνια, οι πολιτικοί μας απευθύνονται στους ομολόγους τους στην ευρωζώνη και στο εσωτερικό λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Προφανώς, αυτό ισχύει για μια μερίδα του κόσμου, που προφανώς διογκώνεται.  

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα αυξάνονται επίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v