Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2017

Η «Αμερική πρώτα» και το πετρέλαιο

Θα μπορούσε η πολιτική Τραμπ να επηρεάσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει κάποια σημάδια ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς λόγω μείωσης της τελευταίας;

Ηδη, το ντιλ του ΟΠΕΚ με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, έχει οδηγήσει  τις τιμές του μαύρου χρυσού πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Αν το ντιλ εφαρμοσθεί πλήρως, εκτιμάται πως θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 2% περίπου.

Οι τιμές των συμβολαίων για παράδοση πετρελαίου τον Μάρτιο κέρδισαν έδαφος την Παρασκευή στον απόηχο των δηλώσεων του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, ότι 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως έχουν ήδη «αποσυρθεί» από την αγορά.

Η συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και των υπολοίπων, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017, μιλάει για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ που έχει ανακοινωθεί εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας τη ζήτηση για καύσιμα.

Αυτό ευνοεί την περαιτέρω άνοδο των τιμών.Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

Ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών και αυξημένης αμερικανικής παραγωγής από σχιστόλιθο οδηγούν τις τιμές στο εύρος των 50-60 δολαρίων το βαρέλι, ισχυρίζονται θιασώτες της πολιτικής «Η Αμερική πρώτα».

Αν έχουν δίκιο, ο Τραμπ θα έχει καταφέρει να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, σταθεροποιώντας την τιμή του μαύρου χρυσού. Αν όμως δεν έχουν, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πρέπει να ξαναμειώσουν την παραγωγή τους,  κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όταν ήδη Λιβύη και Ιράκ την αυξάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v