Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2017

H  ώρα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Πλησιάζει η μέρα που οι υποψήφιοι μνηστήρες της Εθνικής Ασφαλιστικής θα υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το 75% των μετοχών της εταιρείας κατ’ ελάχιστο.

Η κινεζική Fossun εκτιμάται ότι θα υποβάλει και ένα γκρουπ στο οποίο συμμετέχουν η ΕΧΙΝ, η «Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης», το Calamos Fund και ο Ελληνοαμερικανός κ. Χαλικιάς.

Οι  γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι η δίκαιη αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής τοποθετείται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, με βάση την εκτίμηση των συμβούλων πώλησης, δηλαδή των Morgan Stanley, Goldman Sachs.

Η Εθνική Τράπεζα την αποτιμά κοντά στα 650 εκατ. ευρώ στα βιβλία της.

Είναι προφανές ότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν ευνοεί την υποβολή υψηλών προσφορών, λόγω του αυξημένου ρίσκου της χώρας. Το ίδιο ισχύει για το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής και πιθανόν εξηγεί την απουσία μεγάλων ξένων ασφαλιστικών εταιρειών από τη διαδικασία.

Με κριτήριο τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, η Εθνική Τράπεζα θα έπρεπε να επιθυμεί να πουλήσει την Ασφαλιστική. Ιδίως αν λάμβανε ένα ποσό κοντά ή μεγαλύτερο από εκείνο που την αποτιμά στα βιβλία της.

Όμως, είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν να παραμείνει η Εθνική Ασφαλιστική στην τράπεζα. Οι πολιτικές λεκτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει θα πρέπει να ιδωθούν υπό αυτό το πρίσμα.

Ισως γι’ αυτό ορισμένοι θεωρούν ότι η διαδικασία πώλησης δεν θα καρποφορήσει στο τέλος.

Ας περιμένουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v