Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2017

Τα audit committees των εταιρειών και το μεροκάματο των ελεγκτών

Λίγοι το έχουν προσέξει αλλά πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία που διέπει τις Επιτροπές Ελέγχου (audit committee) των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Οι Επιτροπές Ελέγχου υπάγονται πλέον σε αυστηρούς κανόνες και θα ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ακούγεται καλό, αλλά οι γνωρίζοντες επισημαίνουν επίσης κάτι άλλο.

Επιβάλλεται η (επ’ αμοιβή…) εμπλοκή ορκωτών λογιστών (νυν ή και συνταξιούχων) για τη στελέχωση των Επιτροπών Ελέγχου, οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν με μέλη που προέρχονταν από τα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Κοινώς, οι Επιτροπές δεν θα είναι απαραίτητο να απαρτίζονται μόνο από μέλη του ΔΣ, αλλά θα είναι πλέον απαραίτητο να έχουν μέλη με συγκεκριμένες πιστοποιημένες γνώσεις λογιστικών.

Όλα αυτά θα αποφέρουν ένα καλό μεροκάματο σε στελέχη από τις ελεγκτικές εταιρείες (άρθρο 44), αναφέρουν οι γνωρίζοντες. Κι επειδή δεν μπορεί να είναι κάποιος από τους ελεγκτές της εταιρείας, ουσιαστικά θα γίνουν ανταλλαγές ελεγκτών μεταξύ των εταιρειών, αλλά το μεροκάματο θα υπάρχει για όλους.

Ο αντίλογος είναι ότι πρέπει να υπάρχει γνώση του λογιστικού αντικειμένου μεταξύ των μελών της επιτροπής. Όμως, υπάρχουν ήδη στελέχη με τραπεζική ή οικονομική προϋπηρεσία και γνώση του θέματος που είναι ήδη στις Επιτροπές και με το νέο νόμο βγαίνουν εκτός.

Αυτό δημιουργεί την υποψία ότι όλο αυτό γίνεται για να βολευτούν κάποιοι με ένα πρόσθετο μεροκάματο, συμπληρώνουν οι καταγγέλλοντες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εταιρείες θα πρέπει σύντομα να κάνουν τις αναγκαίες επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν τις Επιτροπές, αλλά δεν έχει αναδειχθεί στον Τύπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v