Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2017

Γερμανία και Σουηδία θα ήταν ανάμεσα στις φτωχότερες πολιτείες των ΗΠΑ

Η Γερμανία και η Σουηδία είναι από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, με βιομηχανία, ισχυρό κοινωνικό κράτος και υψηλή φορολογία. Πώς όμως συγκρίνονται με τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ;

Καθόλου καλά, είναι η απάντηση σύμφωνα με μια μελέτη του Mises Institute, που συνέκρινε τόσο το κατά κεφαλή εισόδημα (GDP per capita) των δύο ευρωπαϊκών χωρών με το αντίστοιχο καθεμιάς απο τις 50 αμερικανικές πολιτείες, όσο και το διάμεσο εισόδημα (median income) των νοικοκυριών. To τελευταίο λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά επιδόματα όπως το επιχορηγούμενο σύστημα υγείας.

Αν λοιπόν η Σουηδία ανήκε στις ΗΠΑ, θα ήταν φτωχότερη με κριτήριο το διάμεσο εισόδημα απο όλες τις αμερικανικές πολιτείες εκτός από 12, σύμφωνα με τη μελέτη. Το διάμεσο εισόδημα της Σουηδίας υπολογίσθηκε σε 27.167 δολάρια. Πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, το Κολοράντο και η Γιούτα έχουν υψηλότερο εισόδημα.

Ακόμη χειρότερη είναι η επίδοση της Γερμανίας, με κατά κεφαλή εισόδημα 25.528 δολάρια. H Γερμανία θα ήταν φτωχότερη από όλες τις αμερικανικές πολιτείες εκτός από 9.

Οι επιδόσεις της Σουηδίας και της Γερμανίας είναι ακόμη χειρότερες, αν το διάμεσο εισόδημα καθεμιάς από τις 50 αμερικανικές πολιτείες προσαρμοσθεί με βάση το δικό της κόστος διαβίωσης (regional parity index του BEA) και όχι το μέσο εθνικό κόστος των ΗΠΑ.

Αν η αγοραστική δύναμη κάθε πολιτείας ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς, το διάμεσο εισόδημα της Σουηδίας είναι υψηλότερο έναντι μόλις 6 αμερικανικών πολιτειών.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία εμφανίζεται φτωχότερη σε σύγκριση με όλες τις αμερικανικές πολιτείες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι ανακατατάξεις ανάμεσα στις πολιτείες των ΗΠΑ καθώς το Μισισίπι δεν είναι πλέον η φτωχότερη πολιτεία αλλά η Νέα Υόρκη, λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v