Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2017

Ti Πουέρτο Ρίκο, τι Ελλάδα;

Το Πουέρτο Ρίκο είναι ένα όμορφο νησί στην Κεντρική Αμερική που ανήκει στις ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελεί ξεχωριστή πολιτεία και γι' αυτό δεν εκπροσωπείται στο Κογκρέσο.

Ομως, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το «Πλούσιο Λιμάνι», όπως είναι ο όρος στα ελληνικά, είναι υπερχρεωμένο και η οικονομία του βρίσκεται σε ύφεση από το 2007, δηλαδή για σχεδόν μια δεκαετία.

Η ύφεση επέτεινε το πρόβλημα του χρέους με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική Γερουσία πέρασε ένα νόμο με τον οποίο όρισε μια διακομματική επιτροπή υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση της περιοχής.

Τον περασμένο Μάρτιο, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε ένα δημοσιονομικό σχέδιο εξυγίανσης που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος και την αποπληρωμή εκείνων που είχαν αγοράσει ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, το νησί δεν προβλέπεται να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2022. Επιπλέον, η οικονομία προβλέπεται να είναι μικρότερη το 2026 απ' ότι είναι σήμερα. Ομως, άλλοι αναλυτές βλέπουν τα πράγματα ακόμη πιο μαύρα, ισχυριζόμενοι ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας δεν έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις του νέου προγράμματος λιτότητας.

Γι' αυτό προβλέπουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στο Πουέρτο Ρίκο θα φθάσει τα επόμενα χρόνια στο χαμηλό επίπεδο που βρέθηκε η Ελλάδα.

Η πολιτική λιτότητας της ΕΕ που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα οδήγησε την χώρα σε οικονομική κρίση διαρκείας, ισχυρίζονται και τονίζουν ότι η συνταγή για το Πουέρτο Ρίκο είναι ίδια και δεν θα πρέπει να περιμένουν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με την Ελλάδα.

Η ανεργία στο νησί ξεπερνάει το 12% και περιμένουν να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v