Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2017

Ο «ψαλμός» του Σόιμπλε σε Ντάισελμπλουμ, Στουρνάρα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο παλαιότερος βουλευτής  στο γερμανικό κοινοβούλιο, με 45 χρόνια θητείας. Μόνο γι’ αυτό τον λόγο θα άξιζε να κλείσει την καριέρα του ως πρόεδρος της Bundestag, αν και άλλος θα είναι ο λόγος της μεταπήδησής του από το υπουργείο Οικονομικών, αν τελικά γίνει.  

Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε σ’ ένα περιστατικό που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2014 στις Βρυξέλλες.

Ηταν η εποχή που η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ και ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας προήδρευε, ως είθισται, του Ecofin, δηλαδή του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν επίσης πρόεδρος του Eurogroup εκείνη την περίοδο.

Οπως τώρα, έτσι και τότε, όλοι γνώριζαν πως τίποτα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς το πράσινο φως της Γερμανίας και του Σόιμπλε. Γι’ αυτό τον λόγο ο Στουρνάρας πήγε να δει τον Σόιμπλε, που του ζήτησε να έλθει κι ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός  ήλθε και πάνω στη συζήτηση, κάτι είπε στον Σόιμπλε περί διαπραγματεύσεων που τον εκνεύρισε. Γύρισε λοιπόν ο Σόιμπλε προς το πλευρό των δύο και τους είπε: «Ακούστε και οι δυο σας. Δεν θα μου πείτε εσείς πώς να διαπραγματεύομαι. Εγώ ένωσα τη Γερμανία (I united Germany)».

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συνέβη μετά από αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v