Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2017

Τα φέσια στην αγορά, το καλαμπόκι και το παράπονο

Πριν από λίγες εβδομάδες, ένας επιχειρηματίας επισκέφθηκε τη Γαλλία για επαγγελματικούς  λόγους και είχε την ευκαιρία να δει πώς καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις καλαμποκιού. Είχε επίσης την ευκαιρία να δει και να συνομιλήσει με συναδέλφους του εκεί.

Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα ήταν καταλυτικές.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, το κόστος καλλιέργειας καλαμποκιού στη Γαλλία είναι 7 με 10 λεπτά το κιλό, ενώ στην Ελλάδα είναι 20 λεπτά κατά μέσο όρο. Και πώς να μην είναι, όταν εκεί χρησιμοποιούν ψεκαστικά που έχουν 300 μέτρα πλάτος, συμπλήρωσε.

Αναρωτιέμαι, συνέχισε, γιατί  να καλλιεργεί κάποιος εδώ, με τέτοιες διαφορές στα κόστη. Πώς θα βγει κέρδος;  Ισως ο μοναδικός σκοπός είναι γιατί ευελπιστεί να την πατήσει κάποιος ανταγωνιστής του, με τόσα φέσια στην αγορά (εμπόριο) κάθε χρόνο.

Τουλάχιστον, υπάρχουν χρονιές που κάτι συμβαίνει σε μεγάλες χώρες-παραγωγούς σε αγροτικά προϊόντα, που ανεβάζει τις τιμές διεθνώς και επωφελούνται οι εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα.

Οπως συνέβη με την καταστροφή στο βαμβάκι στις ΗΠΑ φέτος, που έχει ανεβάσει την τιμή του, ή τις κακές χρονιές της Ισπανίας στη παραγωγή ελαιολάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v