Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2018

Οταν η ΕΚΤ ζήτησε (προφορικά) ΑΜΚ από τις ελληνικές τράπεζες

Τις παραδοχές των stress tests αναμένουν σήμερα οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και να βγάλουν εν συνεχεία κατά προσέγγιση τον λογαριασμό.

Ομως, ο επόπτης, δηλαδή ο SSM, πρέπει να έχει ήδη κάνει τους υπολογισμούς του, αν κρίνουμε από το περιστατικό που θα περιγράψουμε παρακάτω. Ηταν φθινόπωρο του 2014, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των πρώτων πανευρωπαϊκών stress tests.

Η ΕΚΤ είχε ήδη σαφή εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Εβλεπε επίσης ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε αρχίσει να κωλυσιεργεί στην υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, βάδιζε προς την εξουσία, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Φυσικά, οι της ΕΚΤ δεν μπορούσαν να φαντασθούν τι θα επακολουθούσε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η ΕΚΤ ζήτησε λοιπόν τον Οκτώβριο του 2014 προφορικά και άτυπα από ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) για συγκεκριμένα ποσά, παρότι τους διαμήνυσε πως θα περνούσαν τον πήχη των stress tests της επόμενης χρονιάς με βάση τα δεδομένα της εποχής.

Να θυμίσουμε ότι είχαν ήδη προηγηθεί ΑΜΚ την Ανοιξη του 2014.

Το συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό δείχνει ότι μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα στο παρασκήνιο που ελάχιστοι γνωρίζουν και τα οποία μαθαίνουμε πολύ αργότερα ή ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v