Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2018

'Ερχεται σημαντική κίνηση από το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Ομως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται σε επαφή με συναδέλφους τους στο ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο έχει μειώσει αισθητά τις εκτιμήσεις του για το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ΔΝΤ τοποθετεί πλέον το μέσο επιτόκιο στο εύρος 4,5%-4,9% και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 6% περίπου που το υπολόγιζε στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο επιτόκιο του αποκαλούμενου ελληνικού strip, δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τις επόμενες δεκαετίες, είναι κοντά στο 4,7% αλλά των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2,99% και του 10ετούς στο 3,91%.

Αν η ανωτέρω πληροφορία επιβεβαιωθεί, όπως αναμένεται, τον Ιούνιο που το Ταμείο εκτιμάται ότι θα γνωστοποιήσει την ανάλυσή του για το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, π.χ. ESM, Κομισιόν.

Το μέσο επιτόκιο δανεισμού, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα και το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης είναι «κλειδιά» στην ανάλυση για το χρέος.

Να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ τοποθετούσε τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα στο 1%, δηλαδή χαμηλότερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v