Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2018

Η υποτίμηση που τρομάζει

Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου προκαλεί ήδη τριγμούς στις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο δείκτης MSCI EM index υποχωρεί πάνω από 20% από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου ενώ σημαντικές απώλειες άνω του 16% καταγράφει επίσης ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μαζέψει κάπως με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Μνουτσιν τις διαρροές της Κυριακής για την επιβολή περιορισμών στη συμμετοχή Κινέζων σε αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Οταν η αμερικανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσουν τις αγορές, έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση.

Ομως, οι αγορές δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι η 6η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προιόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αξίας 50 δισ. δολαρίων και τα αντίποινα της Κίνας που θα ακολουθήσουν.

Ούτε μπορούν να αγνοήσουν τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης υποτίμησης του γουάν, του κινεζικού νομίσματος, στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που μπορεί να περιγραφεί με μια μόνο λέξη. Αποπληθωρισμός.

Οι πιο έμπειροι υπενθυμίζουν μάλιστα ότι οι Κινέζοι είχαν απειλήσει με υποτίμηση του γουάν τον Φεβρουάριο του 2016 στις συναντήσεις που είχαν με την τότε διοικητή της Fed κ. Γέλεν στη Σαγκάη.

Η ίδια απειλή υπάρχει στο τραπέζι σήμερα και οι αγορές την παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους καθώς βλέπουν το γουάν να διολισθαίνει το τελευταίο διάστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v