Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2018

Οι επενδύσεις που «αβγατίζουν», ο τουρισμός και η Fraport

Κάθε επένδυση βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις για την πορεία κάποιων μεγεθών, π.χ. πωλήσεων στο μέλλον.

Στην περίπτωση των αεροπορικών εταιρειών ή εκείνων που λειτουργούν και εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των αφίξεων πελατών.

Η τουριστική κίνηση παίζει μεγάλο ρόλο στην περίπτωση της Ελλάδας και αυτό φάνηκε πριν λίγο καιρό, όταν η Κομισιόν ζήτησε να ανέβει στο 1 δισ. ευρώ από κάπου 450 εκατ. του τιμήματος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος κατά 25 χρόνια.

Όμως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που υπάρχει αναθεώρηση των προβλέψεων για τα οικονομικά στοιχεία μιας επένδυσης προς το καλύτερο.

Όπως μαθαίνουμε, το ίδιο έχει συμβεί με την κοινοπραξία της Fraport, που έχει υπογράψει 40ετείς συμβάσεις παραχώρησης για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα.

Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ο αριθμός των αφίξεων τουριστών έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθιστώντας την επένδυση πιο αποδοτική απ’ ό,τι εκτιμάτο στην αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα για την παραχώρηση ήταν 1,234 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η  κοινοπραξία Fraport Greece προβλέπεται να καταβάλλει κάθε χρόνο ένα πρόσθετο αντίτιμο, το οποίο αρχικώς έχει οριστεί στα 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών.

Η κοινοπραξία έχει επιπλέον αναλάβει να επενδύσει σε υποδομές ποσό ύψους 330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v