Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2019

Ηλεκτρική ενέργεια χωρίς... κάρβουνο

Στην Ελλάδα έχει περάσει απαρατήρητο. 'Ομως, η Βρετανία "γιόρτασε" την πρώτη της εβδομάδα από την δεκαετία του 1880 με παραγωγή ηλεκτρικής που δεν προερχόταν από κάρβουνο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει τελείως από το σύστημα τα τελευταία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε το 1882 στο Holborn Viaduc του Λονδίνου.

Το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προέρχεται από το φυσικό αέριο, το 21,2% από την πυρηνική ενέργεια, το 10,2% από τις ανεμογεννήτριες, το 9,9% από εισαγωγές, το 6% από βιομάζα και το 5% από ηλιακή ενέργεια.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και φυσικό αέριο απελευθερώνει επίσης διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά είναι το μισό περίπου από εκείνο που εκλύει η καύση του κάρβουνου.

Φυσικά, η βρετανική αγορά είναι πιο απελευθερωμένη από την ελληνική και οι συγκρίσεις είναι εις βάρος μας.  Εκτός από τα περιβαλλοντικά, εδώ η ΔΕΗ έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Και φυσικά είναι να απορεί κανείς-αν δεν γνωρίζει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες-πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό όταν η κύρια πρώτη ύλη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλ. λιγνίτης και υδροηλεκτρικά, ήταν διαθέσιμη σχεδόν δωρεάν επί δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v