Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2020

Το ξένο τραπεζικό δίδυμο του 10ετούς ομολόγου

Με την πρώτη ομάδα στο κονσόρτσιουμ των αναδόχων του 10ετούς ομολόγου κατεβαίνει ο ΟΔΔΗΧ, για να χρησιμοποιήσουμε την ποδοσφαιρική διάλεκτο.

Η σημερινή έκδοση θεωρείται σχετικά εύκολη, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει οι συστηματικές αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, ύψους 5 δισ. ευρώ  περίπου, μέχρι στιγμής και της πρόσφατης αύξησης του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία κατά 600 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βάλει στην ίδια ομάδα τις JP Morgan και Goldman Sachs, που θεωρούνται οι πιο ισχυροί παίκτες στο γκρουπ των κύριων διαπραγματευτών (primary dealers).

Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στο σχόλιο που είχε κάνει η στήλη μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Απρίλιο, όταν και οι δύο οίκοι απουσίαζαν.

Αντιγράφουμε: 

«Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως από το γκρουπ (αναδόχων του 7ετούς ομολόγου) έλειπαν τα δύο βαριά κανόνια, δηλαδή η JP Morgan και η Goldman Sachs. Θεωρητικά, θα μπορούσε ο ένας από τους δύο ανωτέρω οίκους να συμμετάσχει σ’ αυτή την έκδοση και ο άλλος σε κάποια άλλη, ώστε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Όμως, φαίνεται πως πάνε μαζί. Κάποιος λόγος θα πρέπει να υπάρχει… (λέμε εμείς)».

Φαίνεται πως όταν μπαίνει ο ένας, παραπονιέται ο άλλος, οπότε μάλλον τους βάζουν μαζί για να μην ακούνε την γκρίνια τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v