Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2020

Ποιον πρόεδρο στις ΗΠΑ δείχνουν τα νομίσματα

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στις ΗΠΑ διεξάγονται στις 3 Νοεμβρίου, όμως τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό. Αν πιστέψουμε τις στοιχηματικές αγορές, οι πιθανότητες εκλογής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είναι 63,5% σήμερα, έναντι 36% περίπου του Ντόναλντ Τραμπ. Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και στις κρίσιμες πολιτείες, όπου όμως η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη.

Όμως, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εμφανίζονται επίσης να ποντάρουν σε νίκη Μπάιντεν. Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από την 1η Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, άλλα νομίσματα, όπως το νοτιοκορέατικο γουάν, το μεξικανικό πέσο και το κινεζικό ρένμινμπι καταγράφουν αξιόλογα κέρδη το ίδιο διάστημα.

Η τουρκική λίρα εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 8% έναντι του δολαρίου από την 1η Σεπτεμβρίου και ακολουθεί το ρούβλι, με 4% περίπου. Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της διολίσθησης του τουρκικού νομίσματος, η πιθανή εκλογή Μπάιντεν έρχεται να προστεθεί. Αλλωστε, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεν έχει κρύψει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του την αρνητική εικόνα που έχει για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v