Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2021

Το ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid-19 και τα πλαστά έγγραφα

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική πρότεινε πριν λίγες μέρες τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Για την αποφυγή διακρίσεων εις βάρος όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και την άρση των αντιρρήσεων από κάποια κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, «το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι μια απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από την Covid-19».

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση στην ΕΕ για το θέμα της διαλειτουργικότητας (interoperability), δηλαδή της ανάγνωσης των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών από όλα τα κράτη-μέλη, που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε κάποιες προσαρμογές.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο τόσο σε ψηφιακή όσο και σε έντυπη μορφή.

Ομως, η έντυπη μορφή προκαλεί προβληματισμό σ’ έναν κόσμο που ο παγκόσμιος τζίρος πλαστογραφημένων εγγράφων ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τις τράπεζες.

Ο κίνδυνος παραποίησης, παραχάραξης των QR στο έντυπο πιστοποιητικό με τις βασικές πληροφορίες και την ψηφιακή υπογραφή που θα βεβαιώνει τη γνησιότητά του είναι υπαρκτός.

Ιδανικά, όλες οι χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια λύση, με διασφάλιση της προτυποποίησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ISO. Πρόσφατα, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της σουηδικής εταιρείας Scytales AB, που είναι ελληνοσουηδικών συμφερόντων, τόνισε πως υπάρχει το ISO-18013-5 και η εταιρεία του έχει αναπτύξει λογισμικό. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλα.

Ομως, ίσως αποτελεί μια επιπλέον δικλίδα ασφαλείας στο κενό ασφαλείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v