Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2022

Το 1982 «δείχνει» το επόμενο μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι;  

Κάθε χρηματιστηριακή αγορά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η πορεία και κυρίως οι προοπτικές των εθνικών οικονομιών και κατ’ επέκταση οι προσδοκίες για τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων δίνουν τον τόνο. Όμως, οι αγορές είναι πιο συνδεδεμένες μεταξύ τους από ποτέ και η Γουόλ Στριτ συνεχίζει να δίνει την τάση.

Μερικοί, όπως στην BCA Research, βλέπουν μια αναλογία μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του 1982, όταν τελείωσε η μεγάλη πτωτική αγορά των μετοχών στις ΗΠΑ. Τότε, οι τιμές έφτασαν στο ναδίρ περίπου ένα χρόνο μετά την υποχώρηση των πολλαπλασιαστών κερδών (P/E) στο χαμηλότερο επίπεδο.  Με άλλα λόγια, το χρηματιστηριακό ξεπούλημα «τροφοδοτήθηκε» από τη βουτιά των P/E ενώ η ανάκαμψη ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο αργότερα, όταν τα κέρδη έπιασαν πάτο. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες αγοραστικές ευκαιρίες στην ιστορία.

Αν η ιστορία επαναληφθεί, κάπου μέσα στο 2023 θα εμφανισθεί η επόμενη ευκαιρία σύμφωνα μ’ αυτό το σκεπτικό. Όμως, κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Θα μπορούσε το 2023 να είναι το νέο 1982 για τις χρηματιστηριακές αξίες;

Ο χρόνος θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v