Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2023

Ημέρα κρίσεως για τα ομόλογα

Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον και ενίοτε με αγωνία την απόφαση που θα πάρει η αρμόδια επιτροπή της Fed (FOMC) για τα επιτόκια του δολαρίου τις ημέρες των ανακοινώσεων.

Η σημερινή ημέρα, 1η Νοεμβρίου, είναι μία από αυτές. Όμως, οι αγορές δεν θα έχουν στραμμένη την προσοχή τόσο πολύ στην ανακοίνωση της FMOC αλλά στο πρόγραμμα έκδοσης χρεογράφων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες.

Την τελευταία φορά που συνέβη το ίδιο, το ημερολόγιο έδειχνε 2 Αυγούστου. Η γνωστοποίηση του προγράμματος εκδόσεων από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αποδείχθηκε καθοριστική. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία είχε σταθεροποιηθεί τους προηγούμενους 10 μήνες, πήρε την ανηφόρα, ακουμπώντας το 5%.

Με την απόδοση κοντά στο 4,86%, η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον. Δεν θα αφορά μόνο τα αμερικανικά ομόλογα αλλά και τα ευρωπαϊκά και φυσικά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης  εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη το 2024 σε σχέση με το 2023. Όμως, αυτή η εικόνα ίσως αποδειχθεί λανθασμένη, αν η ΕΚΤ, όπως αναμένουν αρκετοί, αγοράσει συγκριτικά λιγότερα ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα κληθεί να αγοράσει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα κι αυτό δεν είναι καλός οιωνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v