Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2023

«Κόκκινα δάνεια» προς ΑΕΠ: Μόνο η Ουκρανία ξεπερνάει την Ελλάδα

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μετά την Ουκρανία ανάμεσα σε 17 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEE), δύο της Ασίας (Τουρκία και Καζακστάν) και δύο ακόμη ευρωπαϊκές, πλέον της χώρας μας, σύμφωνα με την EBRD.

Συγκεκριμένα, ο λόγος «κόκκινων δανείων» προς το ΑΕΠ ανερχόταν σε 6,2% στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023 έναντι 8% της Ουκρανίας. Ο ίδιος λόγος ήταν μόλις 0,9% στην Τουρκία και στη Ρουμανία, 1,9% στην Αλβανία και 2,6% στη Βουλγαρία. 

Ακόμη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) συνεχίζουν να μειώνονται τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και ως προς το σύνολο των δανείων στις 17 χώρες της CESEE, αναφέρει η έκθεση NPL Monitor της EBRD για το 2ο εξάμηνο του 2023.

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, παρότι δεν ανήκει στις 17 χώρες της CESEE. Η χώρα ξεχωρίζει για την κάθετη μείωση του λόγου προβληματικών δανείων προς το σύνολο των δανείων από 33,4% τον Ιούνιο του 2015 στο 7,5% τον Ιούνιο του 2023, όπως αναφέρει. 

Στις 17 χώρες της CESEE, ο ίδιος λόγος μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 2,2% κατά μέσο όρο τον περασμένο Ιούνιο από 7,2% το 2016. Η μεγαλύτερη μείωση του λόγου καταγράφηκε στη Βουλγαρία τον τελευταίο χρόνο. 

Αντίθετα, η μοναδική αύξηση καταγράφεται στην Ουκρανία, που είδε τον λόγο να εκτοξεύεται στο 38,9% τον περασμένο Ιούνιο από 29,7%. Όμως, η Ουκρανία είναι σε πόλεμο και η αύξηση δικαιολογείται, παρότι το στοκ των προβληματικών δανείων υποχώρησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v