Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2024

H έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα με συνιδιοκτήτες «κόλλησε» 

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες -πρώτη εργάσιμη μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας- όσους έσπευσαν να κάνουν αίτηση για να πάρουν την έκπτωση 10% για ασφαλισμένα ακίνητα που έχουν συνδικαιούχους. 

Σύμφωνα με έναν παθόντα: «Τα στοιχεία των ασφαλιστήριων συμβολαίων έχουν εισαχθεί αυτόματα στο σύστημα και έχουν συνδεθεί με το ακίνητο, προφανώς αντλώντας στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όμως ως αποκλειστικός δικαιούχος του ασφαλιστήριου συμβολαίου εμφανίζεται μόνο ο πρώτος δικαιούχος και όχι και οι τυχόν λοιποί συνδικαιούχοι, στις περιπτώσεις όπου στο ακίνητο υπάρχουν συνιδιοκτήτες.

Στην περίπτωσή μας, για ακίνητο που έχουμε 50-50 με τη σύζυγο, και το ασφαλιστήριό μας έχει συνδικαιούχους, την έκπτωση την παίρνει η σύζυγος αλλά όχι εγώ, καθώς το σύστημα εμφανίζει ως μόνη δικαιούχο τη σύζυγο!

Δεν ξέρω ποιος έχει κάνει λάθος, δηλαδή η ασφαλιστική, στέλνοντας το όνομα μόνο ενός δικαιούχου, ή η ΑΑΔΕ, βάζοντας μόνο έναν δικαιούχο.

Το θέμα είναι σοβαρό γιατί αφορά όλα τα ακίνητα με συνιδιοκτήτες. Πιστεύω θα πάρει δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, όσο θα εισάγουν τα στοιχεία οι ιδιοκτήτες και θα βλέπουν ότι οι αιτήσεις τους απορρίπτονται (γιατί το σύστημα βγάζει αμέσως το αποτέλεσμα)».

Αργά χθες το βράδυ, το μυστήριο για το ποιος ευθύνεται λύθηκε. 

Το λάθος είναι στις προδιαγραφές των data records που ζήτησαν οι κρατικές αρχές από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν αυτά που τους ζήτησαν, αλλά προφανώς είναι λάθος αυτά που ζήτησε το κράτος, καθώς δεν έχουν καταλάβει τη διαφορά του λήπτη της ασφάλειας (αυτός που πληρώνει και συνήθως είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες ή και τρίτος, π.χ. γονέας) και του δικαιούχου της ασφάλειας που είναι οι συνιδιοκτήτες, μας ανέφεραν.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον λήπτη και όχι τους συνδικαιούχους και τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. «Κι έτσι έχει περίπτωση άλλοι συνιδιοκτήτες να παίρνουν έκπτωση και άλλοι όχι, για το ίδιο ακίνητο και το ίδιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο», ανέφεραν.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΑΑΔΕ και των συμβούλων της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v