Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Πειραιώς ανακηρύχθηκε Τράπεζα της Χρονιάς

Με ποιο τρόπο και γιατί αξιολόγησε το έγκριτο The Banker την Τράπεζα Πειραιώς ως την Ελληνική Τράπεζα της Χρονιάς. Οι επιτυχίες και η αναγνώριση των προσπαθειών της διοίκησης. Oι εξαγορές.

Πώς η Πειραιώς ανακηρύχθηκε Τράπεζα της Χρονιάς

Το βραβείο της καλύτερης τράπεζας της χώρας πήρε από το έγκριτο περιοδικό The Banker η Τράπεζα Πειραιώς, αφού αξιολόγησε τις επιδόσεις των ιδρυμάτων κατά τους περασμένους 12 μήνες.

Όπως αναφέρει το The Banker, οι ελληνικές τράπεζες επλήγησαν από τη συνεχιζόμενη ύφεση στη χώρα, ενώ η ανάμιξή τους στην αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους είχε σημαντική επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Η διοίκηση ενός χρηματοοικονομικού ιδρύματος σε αυτές τις συνθήκες απαιτεί αξιοσημείωτη ικανότητα. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η Τράπεζα της Χρονιάς για την Ελλάδα επειδή όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και διότι εφάρμοσε στρατηγική που την οδήγησε από την τέταρτη θέση της εγχώριας κατάταξης στην κορυφή της λίστας με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, τονίζεται.

Η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε με επιτυχία τα κεφάλαια που χρειάζονταν (συνολικά 8,4 δισ. ευρώ) ως μέρος του προγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης και απέκτησε τράπεζες επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών από όλα τα άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Το περασμένο έτος, η Πειραιώς εξαγόρασε έξι τράπεζες, γεγονός που της επέτρεψε να μειώσει τον λόγο δανείων προς καταθέσεις από 156% στο τέλος του 2011 σε 115% στο τέλος Μαρτίου του 2013 και να διαφοροποιήσει το μίγμα των καταθέσεων απομακρυνόμενη από κοστοβόρες προθεσμιακές καταθέσεις σε καιρούς υπερβάλουσας πίεσης για ρευστότητα.

Επιπρόσθετα, το ποσοστό της καθαρής χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα ως μέρος των συνολικών στοιχείων ενεργητικού μειώθηκε από το 38% το 2011 στο 12% τον Μάρτιο του 2013.

Ακόμη και με το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η τράπεζα συνεχίζει να βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού της. Είναι μία από τις τράπεζες που έχουν κάνει τα περισσότερα βήματα για να σταματήσουν τις επιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα με λόγο προβλέψεων προς δάνεια στο 15,3% τον Μάρτιο του 2013.

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς είχε το υψηλότερο Tier I (14,5%) ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες.

Οι έξι εξαγορές της Πειραιώς περιλαμβάνουν το υγιές τμήμα της Αγροτικής, τη Γενική, την Ελληνική, τη Millennium, τη Λαϊκή και τις ελληνικές δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα κατέχει μερίδιο αγοράς 30% στα δάνεια και 29% στις καταθέσεις, καθώς και το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής πανελλαδικά με 1.306 υποκαταστήματα, που εξυπηρετούν 5,5 εκατ. ενεργούς πελάτες, καταλήγει το άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v