Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορεξη για επενδύσεις... α λα ελληνικά

Το The Banker φιλοξενεί μια σύντομη αναδρομή στις… κεφαλαιακές αναζητήσεις της Εθνικής και εντοπίζει με τη βοήθεια του πρώην μέλους του ΔΣ της τράπεζας, Πέτρου Χριστοδούλου, τα θετικά των πρόσφατων κινήσεων.

  • του Philip Alexander
Ορεξη για επενδύσεις... α λα ελληνικά

Στις αρχές του Μαρτίου του 2014 η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα ενός stress test που πραγματοποιήθηκε στις συστημικές τράπεζες της χώρας ώστε να καθοριστούν οι όποιες επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες τους μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Οι ανάγκες αυτές θα έρχονταν επιπλέον των ιδιωτικών και των δημόσιων ανακεφαλαιοποιήσεων που έγιναν στο β΄ εξάμηνο του 2013, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ποσοστού στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες από το ΗFSF. Το test έδειξε ότι υπάρχει υστέρηση 2,18 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΤΕ κατέληξε ότι αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην τουρκική θυγατρική της, Finansbank. Συνεπεία αυτού, η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει κεφαλαιακό σχέδιο με χρονικό όριο που τέθηκε από την κεντρική τράπεζα στις 15 Απριλίου, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ, Πέτρος Χριστοδούλου, λέει ότι η διοίκηση είχε αρκετή διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του stress test, η οποία οδήγησε τις αρχές στο να αναγνωρίσουν έναν αριθμό από συγκεκριμένα κεφαλαιακά μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στα αρχικά πλάνα του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Αυτά θεωρήθηκαν ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμα σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να αποφέρουν συνολικά 1,04 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τελικά η διοίκηση αποφάσισε να προετοιμάσει και μια έκδοση τίτλων. Αυτή ολοκληρώθηκε τον Μάιο συγκεντρώνοντας 2,5 δισ. ευρώ με συναναδόχους την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, μαζί με τις Citigroup, HSBC, UBS και Merrill Lynch που έπαιξαν το ρόλο του bookrunner. Η λογική της κεφαλαιακής αύξησης των 2,5 δισ. ευρώ ήταν να καλύψει τις άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από το stress test της Κεντρικής Τράπεζας και επίσης να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυπταν από τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Επιπρόσθετα, η κεφαλαιακή αύξηση δίνει τη δυνατότητα να αποπληρωθεί το 1,35 δισ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο που κατέχει προνομιούχες μετοχές, αίροντας έτσι αυτό το overhang πάνω από τη μετοχή», λέει ο κ. Χριστοδούλου.

Κατά τη διάρκεια των διεθνών roadshows για την κεφαλαιακή αύξηση, ο κ. Χριστοδούλου λέει ότι η παρουσίαση της τράπεζας εστίασε σε ορισμένες παραμέτρους. Αυτές ήταν οι δυνάμεις του business franchise της ΕΤΕ στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν, το ζωτικής σημασίας θέμα της ποιότητας ενεργητικού της και της κερδοφορίας, η ανάπτυξη της ρευστότητάς της και η ικανότητά της να χτίσει την απαιτούμενη κεφαλαιακή βάση μέσα από λειτουργικά κέρδη, η ίδια η αύξηση κεφαλαίου και άλλες κεφαλαιακές πράξεις.

«Η αύξηση κεφαλαίου είχε μεγάλη επιτυχία καθώς υπερκαλύφθηκε και καλύφθηκε πλήρως από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Μας έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουμε σημαντικά την κεφαλαιακή μας βάση και να μεγαλώσουμε το free float. Πιστεύω ότι μια ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση ενισχύει τη θέση της ΕΤΕ ως υποστηρίκτριας της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου. Το μερίδιο του HFSF στην τράπεζα μειώθηκε από 84,4% σε 59,5%. Από τα υπόλοιπα, οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές τώρα κατέχουν το 86%, ενώ οι εγχώριοι λιανικοί επενδυτές που πήραν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013, κατέχουν περίπου 10%. Η ΕΤΕ αρχικά σχεδίαζε να συγκεντρώσει κεφάλαια πουλώντας το 20% της θυγατρικής της, Finansbank, που υπήρξε η κύρια πηγή κέρδους για την τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η δευτερεύουσα έκδοση αναβλήθηκε το 2011, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη δημιούργησε αρκετή μεταβλητότητα.

«Η δευτερεύουσα έκδοση ενός ποσοστού μειοψηφίας της Finansbnak είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης και θα πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν. Θέλω να τονίσω ότι η Finansbank είναι βασικό στοιχείο ενεργητικού για εμάς και πολύ επιτυχημένο μέρος της διεθνούς στρατηγικής της ΕΤΕ. Η Finansbank προσφέρει σημαντικές προοπτικές κέρδους, είναι σημαντικά υποτιμημένη, αλλά οι τουρκικές τράπεζες έχουν μπει σε διαδικασία επαναξιολόγησης», λέει ο κ. Χριστοδούλου.

Χρηματοδοτικά πλάνα

Ένα ακόμη κίνητρο για τη συγκέντρωση κεφαλαίου πέρα από όσο απαιτείται για τις άμεσες ανάγκες ήταν να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών της αγοράς προς την ΕΤΕ και έτσι να μειωθεί το χρηματοδοτικό κόστος για εκείνην. Εβδομάδες μόνο πριν από την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ προχώρησε στην πρώτη μετά την κρίση μη εξασφαλισμένη ομολογιακή έκδοση έναντι 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 4-5%.

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη senior μη εξασφαλισμένη έκδοση ελληνικής τράπεζας από την κρίση, μετά από εκείνη της Πειραιώς που έγινε έναν μήνα νωρίτερα. Οι διαχειριστές του βιβλίου προσφορών ήταν σχεδόν οι ίδιοι που είχαν αναλάβει και την αύξηση κεφαλαίου - Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley.

«Η έκδοση ήταν πολύ σημαντική κίνηση που λειτούργησε στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης της χρηματοδοτικής μας βάσης. Το γεγονός ότι τιμολογήσαμε την 5ετή έκδοση 32 πόντους βάσης από το κρατικό χρέος είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Μαζί με τις εκδόσεις άλλων ελληνικών τραπεζών τόνωσε τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και, για τη συνέχεια, περιμένουμε νέες εκδόσεις να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», λέει ο κ. Χριστοδούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v