Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλά οι ελληνικές τράπεζες στη «λίστα ασφάλειας»

Σε κάποιες από τις χαμηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για τις ασφαλέστερες τράπεζες παγκοσμίως του The Βanker βρέθηκαν τα ελληνικά ιδρύματα. Ποιος ο ρόλος της κρίσης και της περιπέτειας με την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

  • Των Philippe Alexander και Guillaume Hingel
Χαμηλά οι ελληνικές τράπεζες στη «λίστα ασφάλειας»

Σε χαμηλές θέσεις της λίστας που κατάρτισε το The Banker με τις 250 ασφαλέστερες τράπεζες φιγουράρουν τα μεγαλύτερα ελληνικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, πρώτη στη λίστα συναντάμε την Alpha Bank στην 198η θέση, ενώ ακολουθεί η Eurobank, στην 212η, η  Εθνική στην 225η και η Πειραιώς στην 237η -μόλις 13 θέσεις από την τελευταία θέση, όπου βρέθηκε η Banca Monte Pasci Siena, λόγω των αποτελεσμάτων της.

Στην πρώτη θέση, αυτή της ασφαλέστερης τράπεζας του κόσμου, βρέθηκε η αμερικανική Franklin Resources, ενώ στις αμέσως επόμενες οι Samba Financial Group από τη Σαουδική Αραβία, η Raymond James και η Wells Fargo από τις ΗΠΑ και η Bank Central Asia από την Ινδονησία.

«Όπως η οικονομική κρίση έδειξε ξεκάθαρα, το μέγεθος και μόνο μιας τράπεζας δεν είναι εγγύηση για την ασφάλειά της», αναφέρει το δημοσίευμα του The Banker, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη θέση που καταλαμβάνουν μεγαθήρια όπως η Citigroup (83η) και η UBS (88η).

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, στον υπολογισμό για την «ασφαλέστερη τράπεζα» συνυπολογίστηκαν στοιχεία όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, η ποιότητα των κεφαλαίων, η κερδοφορία, η δυνατότητα της τράπεζας να χρηματοδοτείται, και το πόσο ασφαλές είναι το περιβάλλον της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Ειδικά για αυτό το τελευταίο μέγεθος, το έγκυρο περιοδικό στηρίζεται σε εξωτερική πηγή, τον ΟΟΣΑ.

Ειδικά για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αν και οι ελληνικές τράπεζες ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μετά το πακέτο διάσωσής τους το 2013, το 2015 βαδίζουν στον αντίθετο δρόμο».

Η αβεβαιότητα σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας προκάλεσε απότομη πτώση στην ποιότητα ενεργητικού και μαζικές εκροές καταθέσεων που θα επιδεινώσουν σημαντικά τον λόγο δανείων προς καταθέσεις για αυτή τη χρονιά. Θα απαιτηθούν περίπου 25 δισ. ευρώ ώστε αυτές να ισορροπήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v