Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη ημέρα της τεχνολογίας περιμένει τις... πληρωμές

Η τεχνολογία τρέχει. Σε λίγο θα εξαφανίσει εντελώς τα μετρητά και θα φέρει μια σειρά από ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Όμως οι πληρωμές παραμένουν το «κλειδί». Πώς θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ποιοι δρόμοι θα ανοίξουν;

  • Του Chris Skinner
Η επόμενη ημέρα της τεχνολογίας περιμένει τις... πληρωμές

Η Apple οδηγεί τις εξελίξεις με αντικείμενα που μπορούν να φορεθούν, έχοντας λανσάρει το Apple Watch το 2015 και διοχετεύοντας περίπου 12 εκατ. μονάδες κατά τον πρώτο χρόνο. Το ρολόι ήταν το πρώτο σημαντικό προϊόν που μπορούσε να φορεθεί και ακολουθήθηκε από συστήματα όπως το Samsung Smart Things για τη δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου σπιτιού. Ξέρουμε όλοι πως η Google δουλεύει σκληρά πάνω στα smart cars που οδηγούν μόνα τους και το Internet of Things (IoT) σταδιακά γίνεται πραγματικότητα.

Ο παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτή την πραγματικότητα είναι οι πληρωμές. Δεν μπορείς να έχεις το IoT, αν έχεις ένα αργό και ακριβό σύστημα πληρωμών που χτίστηκε τον προηγούμενο αιώνα για συναλλαγές μεγάλων ποσών μέσω κάρτας ή τσεκ και μικρών πληρωμών σε μετρητά. Το IoT μάς οδηγεί σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές συναλλάσσονται με μηχανές και δεν χρησιμοποιούν μετρητά. Οπότε πάνω σε τι θα χτιστεί το IoT; Σε real time μικρές συναλλαγές.

Η επόμενη γενιά του Internet -στην οποία τα σπίτια μας, τα αυτοκίνητά μας, ακόμη και τα ρούχα μας είναι «έξυπνα» και αλληλεπιδρούν- θα δει να αναδύεται και μια νέα γενιά πληρωμών. Η βάση αυτής της υποδομής είναι ήδη σε λειτουργία, όπως κατέδειξαν οι ανέπαφες συναλλαγές που μπορούν τώρα να γίνουν με το έξυπνο ρολόι. Ωστόσο, το IoT πάει πιο μακριά από αυτό: Σκεφτείτε το ψυγείο σας να παραγγέλνει μόνο του τα ψώνια από το τοπικό κατάστημα, την τηλεόρασή σας να παραγγέλνει εκ μέρους σας τη 10η σεζόν του Game of Thrones, το αυτοκίνητο να ελέγχει μόνο του τις παραγγελίες για καύσιμα και λάδια. Πώς θα τα κάνουν αυτά το ψυγείο, η τηλεόραση και το αυτοκίνητό σας;

Το πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας. Τα «πράγματά» σας δεν μπορούν να παραγγείλουν στα καταστήματα, αν τα καταστήματα δεν ξέρουν ποιος είστε, ή ότι τα πράγματα αυτά ανήκουν σε εσάς. Για αυτό έχει και ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τι γίνεται με την τεχνολογία που προέκυψε από το Bitcoin και ονομάστηκε Blockchain. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, οι τράπεζες και οι κυβερνητικοί οργανισμοί ποντάρουν σε αυτή την τεχνολογία για να χτίσουν τις μελλοντικές ψηφιακές ταυτότητες, δημιουργώντας υψηλής ασφάλειας database που μπορούν να μοιραστούν στο διαδίκτυο.

Το «κλειδί» είναι ότι το περιεχόμενο πρέπει να μοιράζεται. Είναι τόσο απλό: μια κοινή βάση ταυτοτήτων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι προσβάσιμη και να χρησιμοποιηθεί από όλα τα τραπεζικά συστήματα, ώστε να επιβεβαιώσει το ποιος είσαι και το τι κατέχεις. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό, γιατί τώρα έχουμε πολλές και ξεχωριστές ταυτότητες στον χρηματοοικονομικό κόσμο και σε άλλους κόσμους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της χώρας σου σού εκδίδει έναν αριθμό κοινωνικής πρόνοιας και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας έναν αριθμό τηλεφώνου. Είναι όλες ξεχωριστές και διακριτές ταυτότητες. Είναι σε αυτή την περιοχή όπου η επόμενη γενιά του διαδικτύου θα κάνει τη διαφορά και μπορούμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει ήδη στην Αφρική.

Η ήπειρος αυτή υφίσταται μια τεράστια μεταμόρφωση κατά την προηγούμενη δεκαετία, χάρη στην κινητή τηλεφωνία. Περίπου το 82% των αΑφρικανών έχουν τώρα κινητό τηλέφωνο και ένας στους τρεις το χρησιμοποιεί για να βγάζει χρήματα. Αυτή είναι μια ριζοσπαστική αλλαγή, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Αφρικανοί πολίτες δεν είχαν πριν πρόσβαση σε συστήματα πληρωμών.

Τώρα κυβερνητικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να φτιάξουν περισσότερες ψηφιακές ταυτότητες για Αφρικανούς, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πριν μη διαθέσιμες ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα παναφρικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα βασισμένο σε τεχνολογίες blockchain και κινητής. Με άλλα λόγια, το επόμενης γενιάς σύστημα ταυτοποίησης, όπου οι μηχανές πουλάνε και αγοράζουν για λογαριασμό σου, ίσως έχει ήδη φτάσει στην Αφρική. Όταν γίνει παγκόσμιο, θα έχουμε φτηνές και εύκολες συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Καλώς ήλθατε στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v