Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κόκκινα δάνεια «στοιχειώνουν» τις ελληνικές τράπεζες

Σε παγκόσμιο εξελίσσεται το πρόβλημα με την κακή ποιότητα των δανείων, επισημαίνει το The banker με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας λίστας του με τις τραπεζικές επιδόσεις. Ελληνικές και κυπριακές τράπεζες στην κορυφή των ιδρυμάτων με τα υψηλότερα κακά δάνεια.

Τα κόκκινα δάνεια «στοιχειώνουν» τις ελληνικές τράπεζες

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, και στη φετινή λίστα με τις 1000 κορυφαίες τράπεζες του περιοδικού The Banker, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παλεύουν με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ οι απώλειες για τις ηπειρωτικές τράπεζες παρέμειναν μεγάλες. Δεν ήταν ωστόσο όλα τα νέα αρνητικά για την Ευρώπη, καθώς οι ιταλικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα μερίδιά τους των κακών δανείων και δεν καταγράφουν πλέον κάποιες από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην κατάταξη.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στα τέσσερα μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, τον όμιλο Πειραιώς, την Alpha Bank, την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα προήλθε από μια μικρότερη τράπεζα, την Attica Bank, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φούσκωσαν κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες έως το 50,9%.

Την ίδια στιγμή στην Κύπρο, όπου η κρίση είναι μια πιο μακρινή ανάμνηση, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ξεφορτώνουν κακά δάνεια.

Ο μεγαλύτερος δανειστής στη χώρα η Τράπεζα Κύπρου, είδε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της να μειώνονται κατά 13 μονάδες έως το 50%, μέσα στο 2015. Το ίδιο συνέβη και με την Ελληνική Τράπεζα, όπου ο λόγος υποχώρησε κατά 7,1% στο 49,5%.

Σε μικρότερο βαθμό το ίδιο έγινε και στην Ιταλία, όπου η Unipol Banca- η οποία σφυροκοπείται από κακά δάνεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τοπική τράπεζα- είδε μια πτώση της τάξης των 0,58 ποσοστιαίων μονάδων έως το 24,32%. Υπάρχει ακόμη μια ένδειξη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια γίνονται παγκόσμιο θέμα.

Δύο ινδικές τράπεζες, η Indian Overseas και η UCO Bank φιγουράρουν πλέον δίπλα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους έφτασαν στο 17,4% και το 15,43% αντίστοιχα.

Οι ιταλικές τράπεζες συνήθισαν να εμφανίζονται ψηλά στη λίστα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, αλλά είναι αξιοπρόσεκτα απούσες αυτή τη χρονιά. Αντί για αυτές, η μεγαλύτερη ζημιά καταγράφηκε από την Deutsche Bank με 6,63 δισ. δολ., ενώ στη συνέχεια κατατάσσονται οι ελληνικές «μεγάλες τέσσερις».

Η μοναδική ιταλική τράπεζα στη λίστα είναι η Banca Populare di Vicenza, η οποία έχασε 2,06 δισ. δολ. το 2015. Αυτό, σε συνδυασμό με πενιχρή κεφαλαιοποίηση 8,13% οδήγησε στο να είναι η δεύτερη λιγότερο επιτυχημένη τράπεζα στη λίστα, σε όρους απόδοσης κεφαλαίου.

Η εικόνα της κερδοφορίας μοιάζει διαφορετική από πλευράς ROC. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη ανάμεσα στα λιγότερο κερδοφόρα ιδρύματα της λίστας, δεν έχουν τη χειρότερη επίδοση. Η International Bank of Azerbaijan έχει την χειρότερη επίδοση παγκόσμια, σημειώνοντας επίδοση -146,6% το 2015. Ακολουθείται από την Banca Populare di Vicenza, η οποία δεν είναι και πολύ πιο πίσω με 114,3%. Άλλο εμφανώς ζημιογόνο ίδρυμα είναι η αυστριακή Hypo Alpe Adra, η οποία έπρεπε να εκχωρήσει μέρος του ισολογισμού της σε μια «κακή τράπεζα» το 2014 και εμφάνισε ROC -89,92% το 2015.

Όπως συμβαίνει συχνά, η λίστα με τις περισσότερο μοχλευμένες τράπεζες είναι γεμάτη από εξειδικευμένα ιδρύματα, όπου η μεταβλητότητα του ενεργητικού είναι ελάχιστη και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση δεν είναι απαραίτητα ριψοκίνδυνη.

Το πρωταρχικό παράδειγμα είναι η Dutch Nederlandse Waterschapsbank, η οποία έχει τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση για φέτος, στο 1,75% και η οποία παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο δημόσιο. Άλλοι δανειστές, όπως η AXA Bank Europe που έχει κεφαλαιοποίηση 3,17% συμπληρώνουν τον μητρικό όμιλο, σε αυτή την περίπτωση ασφαλιστικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v