Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα ανακαλύψεις που θα σώσουν τον κόσμο!

Κλιματική αλλαγή, ενεργειακή ασφάλεια και τεχνολογίες Διαδικτύου. Ανακαλύψεις και καινοτομίες που θα αλλάξουν (ή αλλάζουν ήδη) τον κόσμο, στο κατώφλι της νέας χρονιάς. Με τη ματιά του έγκριτου The Banker.

Δέκα ανακαλύψεις που θα σώσουν τον κόσμο!
Ανακαλύψεις που πραγματικά αλλάζουν τη ζωή μας προκύπτουν λίγες μόνο φορές σε έναν αιώνα. Το Διαδίκτυο αναμφίβολα αποδείχτηκε μια τέτοια καινοτομία που αλλάζει συνειδήσεις, ανασχηματίζοντας την ανθρώπινη άποψη για την πληροφορία, την επικοινωνία, τον χώρο και τον χρόνο.

Λίγες -ίσως ούτε μία- από τις τρέχουσες καινοτομίες μπορούν να σταθούν στο ύψος αυτής της ανακάλυψης. Ωστόσο, οι ανακαλύψεις που παρουσιάζονται εδώ φωτίζουν την αναπόδραστη αλήθεια: το Διαδίκτυο και η πληροφορία που φιλοξενεί είναι μόνο η αρχή.

Από το code bar των δύο διαστάσεων έως το Wolfram Alpha και την ανάδυση της επονομαζόμενης «επαυξημένης πραγματικότητας» υπάρχουν πολλές ανερχόμενες και πιθανώς δομικές τεχνολογίες που δεν θα είχαν σκοπό ύπαρξης χωρίς το μεγάλο σύννεφο της πληροφορίας να βρίσκεται ήδη στον ουρανό. Σε αυτές τις σελίδες αφιερώνεται ακόμη χώρος στο περιβάλλον και στις υψηλής τεχνολογίας λύσεις που μπορούν να επηρεάσουν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος: την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.

Το να επιχειρείς να προβλέψεις τις τεχνολογικές επαναστάσεις είναι μια κατεργάρικη και αχάριστη ενασχόληση, μιας και οι κάποτε υπερπροβεβλημένες καινοτομίες συχνά ξεθυμαίνουν και οδηγούνται στην αφάνεια, έχοντας βέβαια προλάβει να υποτιμηθούν, να χαρακτηριστούν άσχετες, επιβλαβείς ή απλώς απατηλές. Παρά τους κινδύνους αυτούς, το The Banker κάνει το προφίλ σε 10 τεχνολογίες που έχουν την πιθανότητα να μεταμορφώσουν τόσο τον κόσμο όσο και τη διάδραση του ανθρώπου με αυτόν στα επόμενα χρόνια.

Ασύρματος ηλεκτρισμός

Το concept της ασύρματης εκπομπής ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι νέο. Ο Nikola Tesla το ανέπτυξε πρώτος το 1892. Το καλοκαίρι του 2009, ωστόσο, έλαβε χώρα η πρώτη επίδειξη της χρήσης ασύρματης μετάδοσης ρεύματος σε καθημερινή χρήση.

Στο παγκόσμιο συνέδριο Τεχνολογίας, Αναψυχής και Design που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη τον περασμένο Ιούλιο, η αμερικανική εταιρία WiTricity παρουσίασε μια συσκευή που μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια σε συσκευές όπως οι τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα χωρίς κανένα απολύτως καλώδιο.

Το σύστημα, το οποίο έχει την ικανότητα να μεταδίδει ρεύμα σε απόσταση αρκετών μέτρων, χρησιμοποιεί τα πορίσματα της έρευνας που διενεργήθηκαν από τον φυσικό Marin Soljacic στο MIT και βασίζεται στην αρχή της «αντήχησης»: αν δύο αντικείμενα έχουν την ίδια συχνότητα αντήχησης, έχουν την ικανότητα να ανταλλάξουν ενέργεια. Το σύστημα της WiTricity αξιοποιεί την αντήχηση χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, χρησιμοποιώντας δύο πηνία που κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συχνότητα αντήχησης. Το ένα από τα δύο πηνία συνδέεται με την παροχή και μπορεί να εγκατασταθεί, επί παραδείγματι, στο ταβάνι, ενώ το άλλο βρίσκεται στη συσκευή. Το σύστημα μπορεί να μεταμορφώσει τους χώρους εργασίας αντικαθιστώντας χιλιόμετρα ακριβών και συχνά ενεργειακώς ανεπαρκών καλωδίων.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Για πολλά χρόνια οι εραστές της τεχνολογίας ονειρεύονταν πραγματικά προηγμένη virtual reality που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να αποικήσουν τον φαντασιακό κόσμο των τριών διαστάσεων. Αλλά η τελική εικόνα υπέκυπτε στους περιορισμούς και η περαιτέρω εξέλιξη ήταν θέμα επιστημονικής φαντασίας. Αν και το πρόβλημα της δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας που πραγματικά θα πείθει τις αισθήσεις μένει ακόμη να λυθεί, ένα νέο τεχνολογικό concept γνωστό ως «επαυξημένη πραγματικότητα» (AR) υπόσχεται να εμφυτεύσει στοιχεία της εικονικής πραγματικότητας στον αληθινό κόσμο.

Ανεπτυγμένο από τον στρατό για την εκπαίδευση των πιλότων των μαχητικών, το AR αποτελείται από μια σειρά τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν πληροφορία σε μορφή κειμένου ή εικόνας μπροστά από κάποιο οπτικό ερέθισμα που ήδη υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Ας πούμε ότι κάποιος διαθέτει μια συσκευή κινητού τηλεφώνου, όπως το i- phone. Ο χρήστης στρέφει την κάμερα του τηλεφώνου προς, επί παραδείγματι, έναν μεγάλο δρόμο του Λονδίνου.

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή AR για κινητή τηλεφωνία, η οποία ήδη υπάρχει στην αγορά, η παρουσίαση στη συσκευή δεν δείχνει απλώς τη σειρά των καταστημάτων, αλλά και επιπρόσθετες πληροφορίες που εμφανίζονται μπροστά από τα όσα βλέπει κανείς κανονικά: κριτικές εστιατορίων, βέλη που δείχνουν τους κοντινούς σταθμούς του μετρό ή επιπλέον τουριστικές πληροφορίες. Το AR δεν θα είχε ποτέ αναπτυχθεί αν προηγουμένως δεν είχαν δημιουργηθεί οι κάμερες, τα παγκόσμια συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, οι αισθητήρες και το γρήγορο Ιnternet.

Διαχείριση υδάτων

Οι παγκόσμιες υδατικές κρίσεις βρίσκονται ήδη εδώ - γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τις περιόδους ξηρασίας όσο και από τις πλημμύρες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται. Ενώ τεχνολογίες που παρακολουθούν και προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες είναι ευρέως καθιερωμένες, πολύ λιγότερη έρευνα και ανάπτυξη έχει ιστορικά αφιερωθεί στη μελέτη, στην κατανόηση και στη διαχείριση των αποθεμάτων του νερού. Αυτό ωστόσο ξεκινά να αλλάζει.

Η IBM αναπτύσσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο από τεχνολογίες διαχείρισης νερού, αλλά και από λογισμικό, επενδύοντας σε αυτό που η εταιρία πιστεύει ότι πιθανόν θα είναι μια αγορά 20 δισ. δολ. έως το 2015. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν high tech δίκτυα αισθητήρων που αποκαλούνται «έξυπνοι μετρητές», καθώς και υψηλής απόδοσης λογισμικό ανάλυσης δεδομένων, σχεδιασμένο να αναλύει τις κινήσεις του νερού, την τροφοδοσία και τη χημική του επεξεργασία.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες διαχείρισης ύδατος μπορούν να προειδοποιούν τις εταιρίες για διαρροές, για διαφοροποιήσεις στην πίεση ή για την ύπαρξη παθογενειών. Από τις μεγάλες δεξαμενές έως τους οικιακούς νεροχύτες, οι κοινότητες, οι περιοχές, ακόμα και οι χώρες θα είναι σε θέση να έχουν μία και μοναδική επικαιροποιημένη άποψη για την κατάσταση των αποθεμάτων νερού.

Αναγνώριση κινήσεων

Για τους περισσότερους καταναλωτές η κονσόλα παιχνιδιών Wii της Nintendo είναι το πλέον ορατό και ευρέως διαδεδομένο παράδειγμα της νέας τεχνολογίας αναγνώρισης κινήσεων, αφού κρατώντας ένα μικρό τηλεκοντρόλ ο χρήστης μπορεί να μιμηθεί οποιονδήποτε αριθμό φυσικών κινήσεων του σώματος. Από το γκολφ έως τον χορό, το Wii ανιχνεύει τις φυσικές χειρονομίες του χρήστη και τις αναπαριστά στην οθόνη, εντός του περιβάλλοντος του παιχνιδιού. Η απίστευτα δημοφιλής κονσόλα της εταιρίας δείχνει το πώς η αναγνώριση της κίνησης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με ένα πλήθος συσκευών από την τηλεόραση έως το PC.

Σύμφωνα με τον κ. Michel Tombroff, διευθύνοντα σύμβουλο της Softkinetic, της κατασκευάστριας τρισδιάστατων λύσεων αναγνώρισης κινήσεων, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στη ρομποτική και σε στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλά η επόμενη γενιά αναγνώρισης χειρονομίας που δεν χρειάζεται ούτε καλώδια, ούτε ειδικό ιματισμό, ούτε τηλεκοντρόλ ετοιμάζεται να έρθει στα πράγματα. Με τη χρήση μιας εξελιγμένης μίνι τρισδιάστατης κάμερας που εκπέμπει αόρατο φως, όλες οι κινήσεις του χρήστη μπορούν να ανιχνευτούν χωρίς τίποτε άλλο. Όπως λειτουργούν και τα sonar, το φως που εκπέμπεται από την κάμερα αντανακλά στο σώμα του χρήστη και επιστρέφει σε αυτήν. Αυτός ο αποκαλούμενος «χρόνος πτήσης» προβάλλεται στην οθόνη επιτρέποντας στον χρήστη να αλληλεπιδρά ελεύθερα με τον κόσμο του παιχνιδιού.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ποικιλία εφαρμογών από τα προγράμματα φυσικής επανένταξης, τα προϊόντα fitness έως την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για ποντίκι και πληκτρολόγιο.

Solid State

Η ψηφιακή αποθήκευση δεδομένων μπορεί να είναι η λιγότερο λαμπερή διαδικασία της αλυσίδας του IT, αλλά είναι οπωσδήποτε σημαντική. Για οργανισμούς που πραγματικά πλημμυρίζονται από στοιχεία, όπως είναι οι εταιρίες παροχής οικονομικών υπηρεσιών, η διαχείριση της αποθήκευσης των στοιχείων είναι μια διαρκής πρόκληση. Ωστόσο, μια νέα μορφή αποθήκευσης γνωστή ως «solid state storage» θα τα αλλάξει όλα αυτά.

Οι σκληροί δίσκοι αποθηκεύουν ψηφιακώς κωδικοποιημένα στοιχεία σε ταχέως περιστρεφόμενους μεταλλικούς δίσκους με μαγνητικές επιφάνειες. Οι σκληροί δίσκοι καταγράφουν δεδομένα μέσω μαγνητισμού σιδηρομαγνητικού υλικού, το οποίο συνήθως είναι μίγμα βασιζόμενο σε κοβάλτιο. Μετά, ο σκληρός δίσκος «διαβάζει» τα στοιχεία ανιχνεύοντας τον μαγνητισμό αυτού του υλικού. Ο σκληρός δίσκος είναι λοιπόν ένα από τα λίγα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που εξακολουθεί να λειτουργεί μηχανικά. Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντική απόκλιση στις αποδόσεις ανάμεσα στον σκληρό δίσκο και στον server. Ενώ οι αποδόσεις του τελευταίου έχουν βελτιωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, η απόδοση του σκληρού δίσκου είναι κατ’ ανάγκην περιορισμένη από το πόσο γρήγορα η κεφαλή ανάγνωσης μπορεί να κινηθεί επί της μεταλλικής επιφάνειας εγγραφής.

Ωστόσο, στοιχεία αποθήκευσης φτιαγμένα από σιλικόνη αντί για μεταλλικές επιφάνειες υπόσχονται να γεφυρώσουν το κενό. Βασισμένο στο NAND, τη flash memory που εισήγαγε η Toshiba στη δεκαετία του 1980, η αποθηκευτική μονάδα σταθερής κατάστασης (solid state) χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά στοιχεία επίσης σταθερής κατάστασης και όχι ηλεκτρονικομηχανικές συσκευές. Χωρίς κινούμενα μέρη, οι δίσκοι solid state είναι λιγότερο εύθραυστοι από τους σκληρούς και έχουν ταχύτερο χρόνο απόκρισης. Το κόστος ενός τέτοιου δίσκου μειώθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κάτι που σημαίνει ότι το προϊόν είναι τώρα ήδη έτοιμο για την ευρεία αποδοχή του και από επαγγελματικούς χρήστες.

Υποθαλάσσιες τουρμπίνες

Η αιολική ενέργεια είναι τώρα η πιο φθηνή και περισσότερο εξελιγμένη τεχνολογικά ενέργεια της αγοράς και η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα παίξει τον ρόλο της στην ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών ανανεώσιμης ενέργειας. Η Μεγάλη Βρετανία, ως νησί, έχει μία ακόμη σημαντική πηγή «καθαρής» ενέργειας: την παλιρροιακή ενέργεια (tidal energy). Η παλιρροιακή ενέργεια δεν είναι μόνο άφθονη, όπως και η αιολική ενέργεια, αλλά και προβλέψιμη και θα μπορούσε να προμηθεύσει έως το 25% των απαιτήσεων της Μ. Βρετανίας, στην περίπτωση που τιθασευτεί αποτελεσματικά.

Ωστόσο, η ανάπτυξη υποθαλάσσιων «ανεμόμυλων» υπήρξε αργή. Η πρώτη υποθαλάσσια τουρμπίνα λειτούργησε στη Βόρεια Ιρλανδία περίπου πριν από έναν χρόνο και αφού πέρασε περισσότερο από μία δεκαετία ανάπτυξης. Ένα από τα projects που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη αγορά κινείται είναι ότι τον Οκτώβριο του 2008 η Morgan Stanley αποκάλυψε τα σχέδιά της για δημιουργία στη Μ. Βρετανία, κοντά στις ακτές της Σκοτίας, ενός κολοσσιαίου data center αξίας 400 εκατ. δολαρίων το οποίο θα ηλεκτροδοτείται από παλιρροιακή ενέργεια. Δουλεύοντας με την Atlantis Resource Corporation, την κατασκευάστρια υδροτουρμπινών, στην οποία η τράπεζα έχει ποσοστό, προτίθεται να κατασκευάσει μια σειρά μονάδες στα νερά της Σκοτίας, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο project παλιρροιακής ενέργειας παγκοσμίως.

Δισδιάστατα bar codes

Το bar code είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο της λιανικής, με το οποίο είναι εξοικειωμένοι όλοι οι καταναλωτές παγκοσμίως. Παραδοσιακά, το bar code αντιπροσωπεύει στοιχεία που συγκεκριμενοποιούν το προϊόν ανάλογα με το εύρος και τις αποστάσεις των μαύρων παράλληλων γραμμών. Η πρόσφατη άνοδος του bar code δύο διαστάσεων έφερε στο προσκήνιο bar codes που περιέχουν τετράγωνα, εξάγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πολύ περισσότερη πληροφορία από ό,τι ο… μονοδιάστατος αντίζηλός τους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ήδη κυρίαρχη στην Ιαπωνία και επιτρέπει στον χρήστη να αποκτά στοιχεία για το προϊόν. Μέσω χρήσης της κάμερας του κινητού του τηλεφώνου ως scanner, διαβάζεται το bar code και διαβιβάζει στο χρήστη, μέσω Διαδικτύου, τις πληροφορίες που αυτό περιέχει. Η ευκολία που παρέχεται είναι σημαντικά μεγαλύτερη έναντι του να παροτρύνεται ο καταναλωτής να ακολουθήσει μακροσκελή και συχνά μπερδεμένα Links στο Διαδίκτυο.

Ως αποτέλεσμα είναι πιθανότερο να ενθαρρυνθούν περισσότερες online συναλλαγές.

Αν και το δισδιάστατο bar code είχε αρχικά θεωρηθεί εργαλείο του μάρκετινγκ, αρκετές τράπεζες τώρα τυπώνουν δισδιάστατα bar codes επί πιστωτικών καρτών ως επιπρόσθετη ασφάλεια. Όταν χρησιμοποιείται η κάρτα, η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στο bar code και αφορά σε προσωπικά στοιχεία του χρήστη και της κατάστασης του λογαριασμού του διαβάζεται από ειδική συσκευή ανάγνωσης.

Έξυπνο δίκτυο

Συχνά περιγράφεται ως «το Ιnternet της ενέργειας». Η τεχνολογία του έξυπνου δικτύου (smart grid) αναμένεται να επαναστατικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται, καταναλώνεται, αγοράζεται, πωλείται και διανέμεται. Το σημερινό απαρχαιωμένο, ετοιμόρροπο δίκτυο ήταν δημιούργημα του 19ου αιώνα και βασίζεται σε ανάλογες αρχές. Ως αποτέλεσμα, το υπάρχον δίκτυο είναι ανελαστικό, ευάλωτο και υπερβολικά κεντροποιημένο. Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο δεδομένο της ραγδαίας ανόδου της ανανεώσιμης ενέργειας.

Αντίθετα, το λεγόμενο «έξυπνο δίκτυο» περιέχει μια σειρά αμφίδρομα ψηφιακά τεχνολογικά εργαλεία και τεχνικές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός έξυπνου, διαδραστικού και ευέλικτου δικτύου. Αυτό περιλαμβάνει υπεραγώγιμες γραμμές μετάδοσης, την έναρξη λειτουργίας ενός ευφυούς συστήματος παρακολούθησης, το οποίο παρακολουθεί τις ροές ενέργειας, και μιας προηγμένης υποδομής μέτρησης.

Συνδυασμένα, αυτά τα εργαλεία θα εξαλείψουν τους λογαριασμούς της «εκτιμώμενης κατανάλωσης» και θα επιτρέψουν στους παραγωγούς ενέργειας να έχουν μια προωθημένη τεχνολογικά άποψη για τα μοντέλα κατανάλωσης ρεύματος. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει σε εταιρίες παραγωγής να επηρεάζουν τα μοντέλα της ζήτησης μέσω περισσότερο ευαίσθητων δομών τιμολόγησης. Το έξυπνο δίκτυο θα μπορούσε, επί παραδείγματι, να θέσει σε λειτουργία συσκευές ή εργοστασιακά μηχανήματα σε ώρες που δεν είναι αιχμής.

Με τον ίδιο τρόπο οι καταναλωτές θα έχουν επίσης σημαντικά μεγαλύτερη ορατότητα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά κόστη και μεγαλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ίσως ότι οι τεχνολογίες έξυπνου δικτύου θα οδηγήσουν σε αποκέντρωση του συστήματος, κάτι το οποίο θα σημαίνει πως οικιακοί παραγωγοί ρεύματος και εταιρίες που λειτουργούν τα δικά τους μικρο-εργοστάσια παραγωγής θα μπορούν να επιστρέψουν ενέργεια στο δίκτυο. Το έξυπνο δίκτυο προωθείται από αρκετές κυβερνήσεις που σκοπεύουν στη ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην κατασκευή περισσότερο ανθεκτικών δικτύων.

Wolfram Alpha

Δεν υπάρχει πρακτικά κανείς χρήστης του Διαδικτύου που να μην είναι εξοικειωμένος με το Google, τον κολοσσό της αναζήτησης. Το Google άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Ωστόσο, αν και πανέξυπνο, απέχει αρκετά από την τελειότητα: οι χρήστες συχνά αντιμετωπίζουν μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά πληροφοριών που παρουσιάζεται με έναν ιεραρχικό τρόπο ο οποίος δεν είναι ούτε διαφανής ούτε απόλυτα σχετικός με την αναζήτηση. Το Wolfram Alpha είναι μια μηχανή αναζήτησης με μία διαφορά. Αντί να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ως μια λίστα, η ιστοσελίδα παράγει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις από μια βάση δεδομένων, την οποία έχουν εμπλουτίσει αναλόγως ειδικοί. Έτσι, το Wolfram Alpha είναι, περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης, μια μηχανή απάντησης.

Αν και ακόμα η έρευνα συνεχίζεται, η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η μηχανή αναμένεται να έχει τεράστιες εφαρμογές στο μέλλον των ψηφιακών αναζητήσεων που σκοπεύουν να λαμβάνουν υπόψη τους τόσο το ευρύτερο πλαίσιο όσο και τις προθέσεις αυτού που αναζητά.

Αναερόβια χώνευση

Η ενεργειακή ασφάλεια καθίσταται τόσο κρίσιμη όσο και η ενεργειακή αλλαγή. Ξεπερασμένες και ανεπαρκείς οι ενεργειακές υποδομές και η υποεπένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απειλεί να δημιουργήσει μια ενεργειακή «τρύπα» σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα. Για προσανατολισμένες στην τεχνολογία και πεινασμένες για ενέργεια επιχειρήσεις, όπως είναι οι τράπεζες, αυτό το κενό που μεγαλώνει αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό επιχειρηματικό κίνδυνο.

Προς αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών χρηματοοικονομικών οργανισμών, έχουν ξεκινήσει να ερευνούν και να αναπτύσσουν καινοτομίες και τεχνολογικές στρατηγικές μέσω των οποίων επιχειρούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ενεργειακών τους αποθεμάτων και να τιθασεύσουν τα διογκούμενα ενεργειακά κόστη. Περισσότερα αποτελέσματα όμως από τις παραδοσιακές «καθαρές» μορφές ενέργειας, την αιολική και την ηλιακή, φαίνεται ότι έχει μια διαδικασία παραγωγής ενέργειας που βασίζεται σε κομπόστ και είναι γνωστή ως αναερόβια χώνευση.

Για να το θέσουμε επιστημονικότερα, η αναερόβια χώνευση αποτελεί μια βιολογική διεργασία μέσω της οποίας απομακρύνεται το οργανικό φορτίο των αποβλήτων με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας υπό μορφή μίγματος μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Το μεθάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση ή για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η χρήση υποστρωμάτων φυτικής προέλευσης (βιομάζα), και κυρίως ενεργειακών φυτών, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να δώσει υψηλές αποδόσεις σε βιοαέριο.

Η λονδρέζικη εταιρία data center, Infinity, είναι η πρώτη που επεξεργάζεται τη χρήση της αναερόβιας χώνευσης σε μη βιομηχανική χρήση. Σύντομα πρόκειται να καταστεί ο πρώτος data center operator της Μ. Βρετανίας που θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από την αναερόβια χώνεψη. Το αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο για το εργοστάσιο παραγωγής της Infinity και μπορεί να παραγάγει έως πέντε MW ενέργειας, ενώ το λίπασμα επιστρέφει στην τοπική αγροτική γη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v