Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το bull market περιμένει στη γωνία

Η μεγάλη ζήτηση για πιστώσεις στις ΗΠΑ φέτος, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός bull market που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθεί. Οι κίνδυνοι στον ορίζοντα και τα "σημεία- κλειδιά".

  • Philip Alexander
Το bull market περιμένει στη γωνία
Αν πιστέψουμε τις Κασσάνδρες, η αμερικανική οικονομία είναι στο χείλος του γκρεμού.

Ανίκανα να συμφωνήσουν για το δημοσιονομικό πακέτο στα μέσα του 2011, το δημοκρατικό και το ρεπουμπλικανικό κόμμα έθεσαν μια φόρμουλα, η οποία προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και λήξη φοροαπαλλαγών. Η φόρμουλα αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2013.

Αυτός είναι ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός». Η ιδέα ήταν οι πολιτικοί να πιέσουν τους εαυτούς τους ώστε να εκπονήσουν έναν λιγότερο καταστροφικό τρόπο χαλιναγώγησης του ελλείμματος.

Έχοντας συμπέσει με τη χρονιά των προεδρικών εκλογών και των εκλογών του Κογκρέσσου, αυτή η ιδέα έως τώρα δεν έχει λειτουργήσει και πολύ. Όχι ότι οι αγορές χρέους εμφανίζονται υπερβολικά ανήσυχες. Αντιθέτως, με τις αποδόσεις των τίτλων καλής ποιότητας να περιορίζονται τόσο ώστε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να δυσκολεύονται να βγάλουν ακόμη και το 5% που απαιτείται για να πληρώσουν τα επιδόματα, οι αμερικανοί επενδυτές ήταν πρόθυμοι να κάνουν υποχωρήσεις και να αγοράσουν λιγότερο γνωστά ονόματα, από την Ευρώπη και αλλού, μόνο και μόνο για να βρουν καλύτερη απόδοση.

Ο Mark Howard, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής στις ΗΠΑ για λογαριασμό της BNP Paribas, λέει ότι οι ανησυχίες για τις αμερικανικές εκλογές και τον δημοσιονομικό γκρεμό άσκησαν πιέσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2012.

Οι μαζικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από κεντρικές τράπεζες οδήγησαν κάθε τύπο πιστωτικού επενδυτή στην ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αθρόες εισροές στα υψηλής απόδοσης ομόλογα, τα μοχλευμένα δάνεια, τα δομημένα πιστωτικά προϊόντα και στις πιστώσεις προς αναδυόμενες αγορές. Αλλά το κλίμα ξεκινά να αλλάζει.

«Σήμερα, ενώ επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία εξακολουθούν να πρέπει να καταφέρουν τον στόχο που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις τους, οι διαχειριστές χρήματος πιστεύουν ότι οι πιστώσεις έχουν πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο ράλι για να φτάσουν στην τρέχουσα αξία τους και ορισμένα hedge funds ετοιμάζονται να γίνουν… αρκούδες», λέει ο κ. Howard.


Λόγοι για αισιοδοξία

Ο Asish Shah επικεφαλής global credit στο αμερικανικό fund Alliance Bernstain που διαχειρίζεται 420 δισ. δολ., πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για ανοδικές εκπλήξεις. Ενώ οι επιχειρηματικές διαδικασίες λήψης απόφασης έχουν καθυστερήσει από τις εκλογές και τον δημοσιονομικό γκρεμό, το καταναλωτικό κλίμα έχει περισσότερο επηρεαστεί από τις αρνητικές ειδήσεις που φτάνουν από την κρίση της ευρωζώνη.

«Αυτή τη στιγμή, η συρρίκνωση στην Ευρωζώνη αποδεικνύεται μικρότερη των όσων αναμέναμε. Οτιδήποτε που θα μπορούσε να μοιάζει με λύση στην κρίση θα μπορούσε να απελευθερώσει περιορισμένη ζήτηση με αποτέλεσμα τα επιτόκια να αρχίσουν ξανά να ανεβαίνουν προκαλώντας ζήτηση για ριψοκίνδυνες επενδυτικές επιλογές», λέει ο κ. Shah.

Επιπρόσθετα, η σταθεροποίηση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας αποτελεί ώθηση πρώτου μεγέθους ειδικά για ιδιωτικούς ενυπόθηκους τίτλους, λέει ο Michael Canter διευθυντής δομημένων προϊόντων στην Alliance Bernstein. Υπάρχει ένα ευρύτερο παράπλευρο αποτέλεσμα από τις αγορές και την επανεπένδυση ύψους 40 δισ. δολ. ανά μήνα που πραγματοποιεί η FED σε αγορές ενυπόθηκων τίτλων- περίπου τα δύο τρία των νέων εκδόσεων. Λέει ότι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως QE3, ακύρωσε ένα από τα στρεβλωτικά αποτελέσματα που έχουν οι αγορές από κεντρικές τράπεζες, με το να ενσωματώνει στο χαρτοφυλάκιο ένα πρώιμο roll ωριμαζόντων ομολόγων.

«Οι αγορές της FED σημαίνουν ότι οι ενυπόθηκοι τίτλοι των πρακτορείων είναι λιγότερο ελκυστικοί για τις τράπεζες, οπότε ξεκινά το επιθυμητό αποτέλεσμα με το να ωθούνται οι τράπεζες στα βιομηχανικά και εμπορικά δάνεια», λέει ο κ. Canter.


Το βλέμμα στις αναδυόμενες αγορές

Ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι για τις αμερικανικές αγορές και οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από τα σύνορά τους. Ο κ. Shah λέει ότι η Κίνα είναι εμπλεγμένη σε μια πολύ ευαίσθητη ισορροπιστική απόπειρα, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται σε καιρό πολιτικής μετάβασης.

«Οι κινεζικές αρχές θέλουν κάποια χαλάρωση προκειμένου να αποφύγουν την υπερθέρμανση της οικονομίας. Αυτό θα έχει ένα ισοπεδωτική επίδραση στην ζήτηση για ορισμένους κλάδους. Η επιχειρηματική πίστη είναι τώρα πραγματικά παγκόσμια και οι επενδυτές δεν έχουν τόσο πολύ στο μυαλό τους αν μια εταιρία έχει έδρα στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη αλλά στο από πού έρχεται η ζήτηση», λέει ο κ. Shah.

Επιπλέον, ακόμη και αν οι αμερικανοί επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν την ευρωπαϊκή επιχειρηματική πίστη, παραμένουν πιο επιφυλακτικοί για τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των κρατικών ομολόγων. Έρευνα της Fitch κατέδειξε ότι οι αμερικανικές αγορές χρήματος είχαν περικόψει τις τοποθετήσεις σε πιστώσεις τραπεζών της ευρωζώνης κατά ένα τρίτο τον Ιούνιο του 2012 σε μόλις 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις σε Ιαπωνικές τράπεζες διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους συνολικά στο 12% των χαρτοφυλακίων.

Ο κ. Howard λέει ότι οι αμερικανοί επενδυτές με πολύ underweight θέσεις σε ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα είχαν ξεκινήσει να αυξάνουν τις θέσεις τους στο πρώτο μέρος του 2012, μετά τον ερχομό του προγράμματος παροχής επιπρόσθετης μακροπρόθεσμης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες (LTRO).

Μάλιστα, τα τεστ διαχείρισης χρέους εκ μέρους των ευρωπαϊκών τραπεζών συρρίκνωσαν τις ποσότητες τραπεζικών τίτλων στην αγορά. Ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αποκομιδές κερδών και ότι η όρεξη για περισσότερες αγορές θα είναι ήπια, αν εν υπάρξει sell off στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v