Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Το "καυτό" επενδυτικό χαρτί του 2013;

Όλο και περισσότερες ενδείξεις λένε ότι οι μετοχές ίσως αποτελέσουν μια εξαιρετική επενδυτική επιλογή για το 2013. Η μερίδα του λέοντος ανήκει πιθανόν στις αναδυόμενες αγορές. Σε τροχιά ανάκαμψης η Ευρώπη.

  • Philip Alexander
Μετοχές: Το καυτό επενδυτικό χαρτί του 2013;
Οι επιδόσεις στις αγορές μετοχών το 2012 δεν ήταν καλές, όπως και αν το δει κανείς. Η αξία των συνολικών δημόσιων προσφορών παγκοσμίως ήταν κατά 1,5% υψηλότερη και αυτό χάρη στις δευτερεύουσες εκδόσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Thomson Reuters. Οι αρχικές ωστόσο δημόσιες εγγραφές ήταν κατά 42% χαμηλότερες, καθώς τα λογιστικά σκάνδαλα έκαναν τους αμερικανούς επενδυτές να σκεφτούν καλά πριν κινηθούν.

Παρ’ όλα αυτά, η τριμηνιαία άνοδος της τάξης του 54% που παρατηρήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κράτησε ψηλά τις ελπίδες για το 2013. Ακόμα και μετά από ένα ράλι στις αγορές μετοχών της τάξης του 15% ή 20% η σχετική αξία της πίστωσης έναντι των μετοχών είναι ακόμη υπερεκτεταμένη ως αποτέλεσμα του σφιξίματος πιστωτικών αποδόσεων που φαίνεται να επιμένει.

«Η αρχή του 2013 σε μεγάλο βαθμό εξακολούθησε τον τόνο που τέθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Από τότε που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να στηρίξει το ευρώ, οι αμερικανοί- και όχι μόνο- επενδυτές φαίνεται ότι εξετάζουν ξανά την περίπτωση να επενδύσουν στην Ευρώπη. Πρόοδος έχει γίνει γύρω από χώρες όπως η Ισπανία, ενώ ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας από το ευρώ έχει σημαντικά μειωθεί και η αγορά τώρα αισθάνεται πολύ πιο ήσυχη έναντι απρόβλεπτων σοκ», λέει ο Alasdair Warren επικεφαλής του τμήματος μετοχικών αγορών Ευρώπης στην Goldman Sachs.

Η προσοχή στις αναδυόμενες αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές μοιάζουν ο μεγάλος κερδισμένος, με δεδομένο και ότι εκεί κατευθύνθηκε το 39% της αξίας των δημόσιων προσφορών που πραγματοποιήθηκαν στο 2012.

Υπήρξαν σημαντικές εισροές σε κεφάλαια που επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά σε αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους- 14 δισ. δολ. στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2013- όπως και σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια. «Αυτές είναι οι ενδείξεις που κάθε επαγγελματίας των μετοχικών αγορών περίμενε. Το 2012 υπήρχε ρεκόρ έκδοσης ομολόγων, καθώς η ζήτηση οδήγησε τα ομόλογα στο ναδίρ της απόδοσης. Τώρα η αναζήτηση απόδοσης μετακινείται προς τις μετοχές» λέει ο Νικ Κοεμτζόπουλος, επικεφαλής μετοχικών αγορών για τις περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) στην Credit Suisse.

Οι ανώτερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που έχουν οι πλούσιες σε φυσικές πηγές χώρες- ειδικά στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, θα πρέπει λογικά να εξακολουθήσουν να προσελκύουν επενδυτές τόσο στις βασικές όσο και στις δευτερεύουσες αγορές. «Αυτή τη στιγμή, το ρευστό κατευθύνεται στις αναδυόμενες αγορές, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Το 2012 οι επενδυτές κοιτούσαν για υψηλής αξίας στοιχεία ενεργητικού που θα είχαν την υποστήριξη της απόδοσης, εταιρίες σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Santander στο Μεξικό ή η (ισπανική) Telefonica στη Γερμανία και όλο και περισσότερο εταιρίες που μπορεί να ωφεληθούν από ένα ανοδικό γύρισμα, όπως είναι αυτές του χρηματοοικονομικού και του βιομηχανικού κλάδου», λέει ο Gareth McCartney, επικεφαλής μετοχικών αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολή και Αφρικής στην UBS.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η όρεξη για αναδυόμενες αγορές δεν θα σταματήσει σε εταιρίες που διατέθηκαν μέσω προγραμμάτων αποκρατικοποίησης σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ρωσία και η Πολωνία. Έτσι, στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται εκτός χρηματιστηριακών δεικτών θα έχουν παρουσία σε αγορές πιο αυξημένων απαιτήσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο σουηδικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Telia Sonera συγκέντρωσε 525 εκατ. δολ. μέσω δημόσιας προσφοράς θυγατρικής του από το Καζακστάν, της KCell, την οποία οι UBS και η Visor Capital συντόνισαν από κοινού. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι η μεταβλητότητα που προβλημάτισε τις κύριες αγορές μετοχών τόσο συχνά στο πρώτο μισό του 2012 έχει οριστικά τελειώσει.

Οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχουν καλές αποτιμήσεις διαθέσιμες σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία, αλλά θέλουν και να δουν στοιχεία ότι η ιδέα τους για τα θεμελιώδη μεγέθη θα εξελιχθεί ώστε η τάση στην αγορά να έχει συνέχεια. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι τιμές οδηγούνται από το αίσθημα μεταβλητότητας που εντοπίζουν στην Ευρωζώνη ή την αμερικανική οικονομία», λέει ο Edward Conroy, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην HSBC global investment funds.

Έκρηξη στο δεύτερο τρίμηνο;

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Warrenm λέει ότι υπάρχουν αρκετοί εκδότες που περιμένουν τη σειρά τους για να κάνουν δημόσιες προσφορές αλλά μπορούν κάλλιστα να περιμένουν να δουν αν το θετικό κλίμα αντέξει και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αν αντέξει, τότε ίσως και να υπάρξει ένα uptick στη δραστηριότητα των μετοχικών αγορών στο δεύτερο τρίμηνο.

«Οι δημόσιες προσφορές στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 γενικά ολοκλήρωσαν τη χρονιά διαπραγματευόμενες υψηλότερα και υπεραπέδωσαν την ευρύτερη αγορά- κάτι το οποίο στέλνει ένα καλό σινιάλο σε πιθανούς εκδότες και επενδυτές. Οι αυξανόμενες τιμές των μετοχών θα ενισχύσουν επίσης τα ευκαιριακά deals», λέει ο κ. Warren.

«Η αγορά βλέπει ακόμη κάποιους από τις περισσότερο μοχλευμένες εταιρίες να σκέφτονται για εκδόσεις δικαιωμάτων και προσφορές μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών, ώστε να ενδυναμωθούν οι κεφαλαιακές τους θέσεις», λέει.

Αν το momentum συνεχιστεί το 2013 η δραστηριότητα είναι πιθανό να επεκταθεί και στις αγορές που είναι πιο νωθρές. Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει συναλλαγές ανακεφαλαιοποίησης εκ μέρους εταιριών που επηρεάστηκαν πολύ από την κρίση της περιφέρειας στην Ευρωζώνη και εξόδους από σπόνσορες private equity- ειδικά στη Μ. Βρετανία όπου οι επενδυτές ανησυχούσαν. Αρκετά private equity funds έχουν ωριμάζουσες ημερομηνίες εντολών και πρέπει να προχωρήσουν σε ανακύκλωση ρευστότητας.

«Υπήρχε μια αντίληψη ανάμεσα σε κάποιους επενδυτές ότι τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού δεν λειτουργούν πάντα τόσο καλά στις δημόσιες αγορές. Υπήρχαν ωστόσο επιτυχημένα deals πέρσι, όπως ήταν το ύψους 1,1 δισ. ευρώ της ολλανδικής Ziggo το οποίο έδειξε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του χρηματοδότη μπορούν να έχουν καλή απόδοση. Επίσης υπογράμμισε την αξία της υιοθέτησης στρατηγικών μικρότερης αρχικής προσφοράς συμπληρωμένης με τις χρηματιστηριακές πράξεις που ακολουθούν τη δημόσια προσφορά (follow- ons), ώστε να είναι πιο ισχυρή η μετοχή και να τονώνεται η ρευστότητα», λέει ο κ. McCartney.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v