Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ανάγνωση στα πεπραγμένα 5 εταιριών

Τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών Δομική Κρήτης, ΓΕΚΕ, Σπύρου, Σφακιανάκη και Creta Farm αποτελούν περιπτώσεις εταιριών οι ισολογισμοί των οποίων χρειάζονται μια δεύτερη ανάγνωση ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

Δεύτερη ανάγνωση στα πεπραγμένα 5 εταιριών
* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Η Δομική Κρήτης σημείωσε πέρσι αύξηση καθαρών κερδών κατά 77%, καθώς η σχετική επίδοση από το 1,84 εκατ. ευρώ του 2005 ανέβηκε στα 3,25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η άνοδος ουσιαστικά οφείλεται σε κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση της Δομικής Ακινήτων (έσοδα 5,35 εκατ. ευρώ). Έτσι, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 18,2 στα 14,77 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 2,3 στα 2 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που εισπράχθηκαν από την πώληση της Δομικής Ακινήτων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δανεισμού (αύξηση μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 5 εκατ. ευρώ, μείωση βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων από τα 13,6 στα 3 εκατ. ευρώ).

Πάντως, ένα σημαντικό τμήμα της κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης εταιρείας οφείλεται στις κατά κανόνα μειοψηφικές συμμετοχές της σε εταιρείες αιολικών πάρκων, που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά έσοδα και κέρδη.

* Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) δείχνει ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 5,16 στα 2,73 εκατ. ευρώ (-47%).

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 11,5 στα 12,7 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 6,1 στα 6,6 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση των κερδών φαίνεται να οφείλεται στην αλλαγή τρόπου υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας της εισηγμένης. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι το 2005 αποτιμούνταν σε τιμές κτήσης, από πέρσι υπολογίζεται με βάση την ”εύλογη αξία” της.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια να εκτιναχθούν από τα 21,25 στα 62,5 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει αρκετά την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης (57,6 εκατ. ευρώ). Η ρευστότητα της ΓΕΚΕ είναι ικανοποιητική και δεν είναι τυχαίο που την προηγούμενη χρονιά είχε προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου.

* Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Σπύρου, η εκτίναξη των φόρων από 79 χιλ. ευρώ στα 2,63 εκατ. ευρώ ήταν ο λόγος που ”χάλασε” το turn around της εταιρείας, καθώς σε προ φόρων επίπεδο οι ζημίες του 2005 (1,56 εκατ. ευρώ) μετατράπηκαν πέρσι σε κέρδη 2,63 εκατ. ευρώ.

Όμως, συμβαίνει ακόμα ένα παράδοξο στην εισηγμένη: υπάρχουν διαφορές φόρου 5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη δεκαετία για τις οποίες η εταιρεία έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

* Νομική εκκρεμότητα από τα ”πολύ παλιά” έχουμε και στην περίπτωση του Σφακιανάκη, για τον οποίο εκκρεμούν αγωγές μετόχων που εκπροσωπούν το 2,56% της εταιρείας περί ακυρώσεως για τυπικούς λόγους της εισόδου της στο χρηματιστήριο. Και αυτή η υπόθεση εκκρεμεί από την προηγούμενη δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά την περσινή πορεία, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, ο εισηγμένος όμιλος διπλασίασε περίπου την καθαρή κερδοφορία του (από 13,1 σε 25,5 εκατ. ευρώ) και το μέρισμα που διένειμε (από 25 σε 50 λεπτά, μερισματική απόδοση γύρω στο 3,9%), πραγματοποιώντας παράλληλα και μεγάλες επενδύσεις.

* Η μείωση των καθαρών κερδών στην Creta Farm υπερέβη πέρσι το 50% (από 2,75 εκατ. ευρώ σε 1,3 εκατ. ευρώ), ωστόσο ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης παρουσίασε μικρή άνοδο (από 84,3 σε 88,1 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διατηρήθηκαν στάσιμα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν μόλις κατά 9%.

Φαίνεται δηλαδή ότι η τόσο μεγάλη πτώση των κερδών δεν οφείλεται σε λειτουργικούς λόγους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι η Creta Farm αποφάσισε να διανείμει φέτος αυξημένο μέρισμα σε σχέση με πέρσι (4 ευρωλεπτά αντί 3,5 ανά μετοχή).

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v