Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού εστιάζουμε

Πού εστιάζουμε

Πού εστιάζουμε
Κατά κανόνα πρέπει να προτιμώνται εταιρείες που συγκεντρώνουν μια σειρά από χαρακτηριστικά:

Σημαντικό μέγεθος και πολύχρονη παρουσία στην αγορά. Εφόσον πρόκειται για μια εξ ορισμού μακροχρόνια τοποθέτηση ο επενδυτής πρέπει αν προτιμά εταιρείες που προσφέρουν αποδεδειγμένη ”σιγουριά” ως προς τη δυνατότητά τους να κατέχουν ηγετική και κερδοφόρα θέση στον κλάδο τους.

Συνεπή μερισματική πολιτική, ικανοποιητική απέναντι στους μετόχους τους αποδεδειγμένη επί σειρά ετών. Ένα κριτήριο ως προς τη συνέπεια είναι η μερισματική απόδοση ανά μετοχή (Dividend Per Share), δηλαδή το χρηματικό ποσό που διανεμήθηκε ανά μετοχή. Αν το ποσό αυτό ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο, έχουμε άλλο ένα ”καλό σημάδι”.

Προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας τους για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2003 σε σχέση με το 2002 και το 2001 (οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το τρέχον έτος πρέπει να θεωρείται ότι είναι πλέον πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αφού ήδη έχει ”κλείσει” ουσιαστικά και το 9μηνο).



Παρότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών ιδίως σε ένα θέμα όπως η καταβολή μερίσματος, το οποίο τελικά καθορίζεται από τη γενική συνέλευση κατόπιν της εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί θέσφατο, η μελέτη των στοιχείων που παρουσιάζει σήμερα ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v