Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”θαμπή” λάμψη του χρυσού

Η ”θαμπή” λάμψη του χρυσού

Η ”θαμπή” λάμψη του χρυσού
Πρόκειται για μία τοποθέτηση άλλοτε ιδιαιτέρως προσφιλή τόσο στη χώρα μας (με τις γνωστές σε όλους χρυσές… λίρες) όσο και στο εξωτερικό, η οποία όμως δαγκώθηκε άσκημα από τις αρκούδες κατά την τελευταία… 20ετία!!!

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ανασφάλεια στις αγορές αξιών, αλλά και την πτώση της τιμής του δολαρίου η τιμή του χρυσού παρουσίασε σημαντική αύξηση (της τάξεως του 10% , σε δολάρια από την αρχή του έτους).

Σήμερα, οι ”ειδικοί” εμφανίζονται μοιρασμένοι για τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου. Οι υπέρμαχοι του χρυσού υποστηρίζουν ότι αν οι αγορές δεν εξέλθουν από το bear market, θα υπάρξει νέα σημαντική άνοδος επισημαίνοντας ότι ήδη η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση.

Υποστηρίζουν δε ότι η τιμή συγκρατείται ακόμη με κινήσεις μεγάλων κεντρικών και μη τραπεζών!! Η αντίθετη πλευρά υποστηρίζει ότι εφόσον τα νομίσματα δεν είναι πλέον συνδεδεμένα με το πολύτιμο μέταλλο και διάφορες χώρες έχουν υψηλά αποθέματα μια άνοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενδεχομένως ούτε και πιθανή.

Το γεγονός πάντως παραμένει ότι τόσο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, όσο και οι τιμές των μετοχών στις εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη και την εμπορία του έχουν καταγράψει αξιοζήλευτη άνοδο. Ένα παράδειγμα το αμοιβαίο Sogelux Εquities Gold Mines, που έχει δολαριακή απόδοση ως τώρα… 47%.

Εν κατακλείδι η τοποθέτηση ενός μικρού μέρους με επίκεντρο τον χρυσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως ως ασφαλιστική δικλίδα, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική περαιτέρω πτώση στις τιμές των κινητών αξιών (μετοχών και ομολόγων) ανά τον κόσμο, αφού σε περιόδους κρίσης θεωρείται το ”έσχατο καταφύγιο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v