Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμούν τώρα 4 διεθνείς οίκοι

Αν και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κινητικότητα σε επίπεδο εταιρειών πιθανώς να αναδείξει νέες προοπτικές για το χρηματιστήριο, το εταιρικό τοπίο του 2008  και η πορεία της οικονομίας εντείνουν τον προβληματισμό.

Τι εκτιμούν τώρα 4 διεθνείς οίκοι
**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμώμενες εισροές/ εκροές στους δείκτες MSCI αλλά και οι μεταβολές στα ειδικά των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

Αν και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο εταιρειών πιθανώς να αναδείξει νέες προοπτικές για το χρηματιστήριο, τόσο το εταιρικό τοπίο του 2008 όσο και η πορεία της οικονομίας δείχνουν να επιβραδύνουν, εντείνοντας τον προβληματισμό των αγορών.

Έτσι, και με δεδομένο ότι η συσχέτιση μεταξύ των χρηματιστηρίων βρίσκεται στα ύψη -αν και βραχυχρόνια η ανοδική εκτόνωση δίνει ευκαιρίες για κέρδη-, οι επενδυτές θα πρέπει μάλλον να παραμείνουν σε στάση αυξημένης επιφυλακής, καθώς η ευφορία του τελευταίου διαστήματος δείχνει εύκολα αναστρέψιμη.

Η εξελισσόμενη από τα μέσα του 2007 πιστωτική κρίση οδήγησε τα χρηματιστήρια σε απώλειες 20% μέχρι σήμερα, παρά την ανοδική αντίδρασή τους πρόσφατα. Αν, όπως εκτιμάται, βρισκόμαστε πλέον σε πτωτική αγορά (bear market), η Ιστορία δείχνει ότι η μέση πτώση των μετοχών ολοκληρώνεται με απώλειες 36% και αυτό σημαίνει πως έχουν κι άλλο περιθώριο μείωσης.

Σαφώς, όμως, σε πτωτικές αγορές σημειώνονται ανοδικές κινήσεις (bear market rally), κατά τις οποίες με βάση την προηγούμενη εμπειρία η μέση άνοδος κυμαίνεται στο 13,5%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για επιπλέον κέρδη σήμερα στα χρηματιστήρια. Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι τα περιθώρια υπολογίζονται από 2% έως 10% το πολύ, ενώ όταν το bear market rally τελειώσει, θα ακολουθήσει σταθεροποιητική περίοδος μέχρι το επόμενο bull market, τη μακροχρόνια ανοδική αγορά, η οποία όμως δεν αναμένεται πριν από το α΄ εξάμηνο του 2009.

Οι προβλέψεις των αναλυτών για την τελική εικόνα των μετοχών στο τέλος του 2008 δείχνουν να περιπλέκουν τα πράγματα:

* Η Deutsche Βank, για παράδειγμα, βλέπει περιθώριο ανόδου 20% έως το τέλος του έτους για τις ευρωπαϊκές αγορές (τιμή-στόχος για τον Stoxx 600 στις 390 μονάδες), συνιστώντας μάλιστα αυξημένες θέσεις από τις επιμέρους αγορές στις Ελβετία, Βρετανία, Ελλάδα και Ιταλία και μειωμένες θέσεις στην Ισπανία, στη Γαλλία, στις χώρες Benelux και στην Ιρλανδία.

* Η Citigroup πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ανέλθουν 6% πάνω από τα σημερινά επίπεδα αλλά και 7% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. 

*  Η UBS δίνει τιμή-στόχο τις 1.650 μονάδες για τον δείκτη-σηματωρό των μετοχικών τάσεων παγκoσμίως S&P 500, την ώρα που αρκετές άλλες τράπεζες δίνουν τιμές-στόχους κοντά στις 1.400 - 1.450 μονάδες.

Καθώς, όμως, οι δυσκολίες δεν έχουν περάσει και η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές, το σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει στα χρηματιστήρια μέχρις ότου οι επενδυτές σχηματίσουν σαφή εικόνα για το μέγεθος και το εύρος της κρίσης, με πιθανότερο ίσως σενάριο την κίνηση των μετοχών σε στενό εύρος διακύμανσης.

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμώμενες εισροές/ εκροές στους δείκτες MSCI αλλά και οι μεταβολές στα ειδικά των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 525 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 11/04 - 15/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v