Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

France Telecom: Ο κρατικός κολοσσός

Εκατομμύρια πελάτες σε 5 ηπείρους και 220 κράτη, αλλά και χρέη ύψους 5,437 εκ. ευρώ για το 2001, αποτελούν ορισμένα από τα σταστιστικά στοιχεία του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα. Προσπάθειες περαιτέρω ιδιωτικοποίησης αλλά και ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της...

France Telecom: Ο κρατικός κολοσσός
”Μόνο γαλλικά δεν ακούγονται μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές της France Telecom”, συνηθίζουν να υποστηρίζουν χαριτολογώντας, τα στελέχη της εταιρίας τηλεπικοινωνιών – δήλωση που δεν στερείται ικμάδα αληθείας, καθώς η France Telecom εξυπηρετεί περίπου 91 εκ. πελάτες σε 220 κράτη και 5 Ηπείρους.

Η κρατική France Telecom (το γαλλικό δημόσιο κατέχει το 55%) αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην Γαλλία και μια από τις ισχυρότερες παγκοσμίως, ενώ η μετοχή της διαπραγματεύεται όχι μονάχα στο γαλλικό χρηματιστήριο, αλλά και στη Wall Street.



Οι πολυσχιδείς δραστηριότητές της δεν περιορίζονται μονάχα στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλλά επεκτείνονται στο διαδίκτυο, τα υπόγεια καλώδια, στην κατασκευή τηλεοράσεων (μέσω θυγατρικής), υπηρεσίες multimedia ακόμα και σε δορυφόρους!

Πιο συγκεκριμένα η γαλλική εταιρία δαπανά κάθε έτος από το 1992 κεφάλαια ύψους 280 εκ. γαλλικών φράγκων για την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας, ενώ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή του Sea – Me – We 2 (υποθαλάσσιου ”συστήματος επικοινωνίας” που ενώνει κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και δυτικής Ευρώπης).

Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Sea – Me – We 3, το οποίο αποτελεί ένα έργο – αντίστοιχο του SMW 2 - αξίας 1,4 δισ. ευρώ και θα ενώνει 33 κράτη με υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 40.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε άλλα παρόμοια projects, το κρισιμότερο των οποίων είναι το ΤΑΤ 14, που θα συνδέει (υποθαλάσσια) με τεχνολογίες αιχμής τις ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επενδύσεις του κολοσσού στον τομέα των δορυφόρων. Η France Telecom έχει ”υπό την κατοχή της” δυο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ενώ μέσω μιας σειράς άλλων δορυφορικών συστημάτων παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες: Μέσω του Eutelsat παρέχει υπηρεσίες ”καλωδιακής” τηλεόρασης, από τον Intelsat παρέχονται υπηρεσίες video, data, ενώ από τους Inmarsat και Globalstar οι πελάτες της France Telecom επικοινωνούν μέσω κινητών τηλεφώνων.

Η γαλλική εταιρία απαρτίζεται από πολλά τμήματα, ξεχωρίζει όμως εκείνο που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη (R & D). Είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και απασχολεί 4.250 εργαζομένους σε 10 εργαστήρια, ενώ για το 2001 τα έσοδα του, μέσω συμβολαίων με το Business unit της France Telecom, ανήλθαν σε 450 εκ. ευρώ. Διαθέτει επίσης 3.287 ανά τον κόσμο κατακυρωμένες ευρεσιτεχνίες.

Η νέα μορφή του οικονομικού τοπίου, όπως διαμορφώνεται μέσα από την παγκοσμιοποίηση και την άρση των περιορισμών στις κινήσεις, κεφαλαίου, εργατικού δυναμικού αλλά και στις εξαγορές δεν άφησε ανεπηρέαστη την France Telecom, η οποία προχώρησε σε σημαντικές εξαγορές εταιριών - Equant N.V., Mobilcom AG, Nortel Inversora, Orange, Wind Telecomunicationi (παλαιότερα), Freeserve - που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες και όλα τα ”παρακλάδια” τους.

Η σημαντικότερη από τις θυγατρικές είναι η OrangeFrance Telecom κατέχει το 86%), που αποτελεί μια από τις τρεις ισχυρότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στην Αγγλία και για το 2001 κατέγραψε προ φόρων κέρδη ύψους 341,9 εκ. δολ., ενώ ο κύκλος εργασιών της, για το ίδιο χρονικό διάστημα, κυμάνθηκε στα 13,364 εκ. δολάρια.

Η μητρική γαλλική εταιρία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κερδοφορία των θυγατρικών της, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα για το 2001 το 36% των ενοποιημένων εσόδων του ομίλου προήλθαν από υπηρεσίες εκτός της Γαλλίας. Έτσι από τα 43.026 εκ. ευρώ που αποτελούν τα συνολικά έσοδα της εταιρίας για το 2001, τα 15,400 εκ. ευρώ προήλθαν από υπηρεσίες εκτός της μητρόπολης και τα υπόλοιπα 27,626 προήλθαν από τη Γαλλία.

Εν τούτοις, όσο εντυπωσιακοί και αν φαίνονται οι ”λογαριασμοί” της αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, γεγονός που αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς της. Αναλυτικότερα, για το 2001 η εταιρία ανακοίνωσε προ φόρων ζημιές ύψους 5,437 εκ. ευρώ. Το παραπάνω άνοιγμα εμφανίζεται ως απότοκος των εξαγορών στις οποίες επιδόθηκε μετά μανίας, επιδιώκοντας να γιγαντωθεί, δημιουργώντας όμως τελικώς μια τηλεπικοινωνιακή Βαβέλ. Οι ελλειμματικοί ισολογισμοί οφείλονται επίσης στις άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) που αγόρασε και που ουσιαστικά δεν έχει εκμεταλλευτεί πλήρως ακόμα, λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το λανσάρισμα συσκευών τρίτης γενιάς.

Το γαλλικό δημόσιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένων εταιριών. Η France Telecom δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση αν και, όπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς, αν δεν συρρικνωθούν τα χρέη της δύσκολα θα πωληθεί.

Ενδεικτική άλλωστε των παραπάνω τάσεων αποτελεί η πορεία της μετοχής - (στο γαλλικό χρηματιστήριο) – όπου σε διάστημα ενός έτους έχει απολέσει το 82,69% της αξίας της, έτσι ώστε να διαπραγματεύεται περί τα 9,60 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή πριν 52 εβδομάδες ανήρχετο σε 59,55 ευρώ περίπου!

Κύκλοι της αγοράς επεσήμαναν, ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της θα ”συνέδραμε” στην άνοδο της μετοχής, κάτι που άλλωστε το επιθυμεί και η διοίκηση της εταιρίας, αλλά όλες οι πιθανές εξελίξεις βρίσκονται στην διακριτική ευχέρεια του Ζ. Σιράκ και της νεοεκλεγείσας γαλλικής κυβέρνησης.

Άρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v