Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασκαλόπουλος: Οι καλύτερες ημέρες δεν έρχονται νομοτελειακά

Μόνο ο ιδιωτικός τομέας, με επικεφαλής τη σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, όπου η χώρα έζησε την οικονομική της κατάρρευση και πλήρωσε ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, φαίνεται ότι φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Ας μην βαυκαλιζόμαστε, όμως, ότι θα έρθουν, νομοτελειακά, καλύτερες ημέρες επειδή κάποια στιγμή, από τον πάτο του βαρελιού, η άνοδος προκύπτει σχεδόν αυτόματα», τόνισε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Όπως είπε, «στον σύγχρονο κόσμο μία οικονομία -και μάλιστα μικρή όπως η δική μας- μπορεί κάλλιστα να παραμείνει καθηλωμένη στον πάτο για χρόνια».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ενώ ούτε το σημερινό περιβάλλον βοηθά:

* Η επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή δεν έθιξε ακόμα εμφανώς τις δομές και τις παθογένειες του ναυαγισμένου κράτους.
* Η συνταγή του μνημονίου δεν βγάζει πλέον πουθενά. Έχει καταλήξει στο να μειώνει συνεχώς το εισόδημα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους.
* Το διακύβευμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης μόνο κατ’ επίφαση έχει τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.
* Το τραπεζικό σύστημα, ο βασικός αιμοδότης της οικονομίας, τσακίστηκε στις συμπληγάδες του δημόσιου χρέους και βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επίπονης αναδιάρθρωσης. Η συνεισφορά του στη ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας μόνο οριακή μπορεί να είναι στο άμεσο μέλλον.

Κρίσιμο είπε πως είναι το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, μόνο ο ιδιωτικός τομέας, με επικεφαλής τη σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και η πολιτική ηγεσία καλείται να σταματήσει:

• Τη μεταφορά πόρων από την ιδιωτική οικονομία στη δημόσια και χρεών από τη δημόσια στην ιδιωτική.
• Την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων.
• Τη φορολογία στην παραγωγή και στο κεφάλαιο αντί στο εισόδημα και στα κέρδη.
• Τη διατήρηση ενός πολύπλοκου, διαρκώς μεταβαλλόμενου και μη ανταγωνιστικού σε σύγκριση με την Ευρώπη, φορολογικού συστήματος.
• Την εφαρμογή πολιτικών που αποθαρρύνουν την αποταμίευση και στηρίζουν το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα στη ρίζα τους, οι επιχειρηματικές προσπάθειες θα είναι μάταιες.

«Πρωταρχικό ζητούμενο σε αυτήν την προσπάθεια είναι να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τις αγορές στον ανταγωνισμό και στη δημιουργική επιχειρηματική δράση και -ακόμα περισσότερο- οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα περιορίσουν το κράτος και τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του - που εξακολουθούν να δημιουργούν ελλείμματα, να απορροφούν τη ρευστότητα και τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και να πνίγουν την ανάπτυξη».

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δ. Δασκαλόπουλου εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v