Οι αγορές και το παιχνίδι της πυραμίδας

Οι φωνές των ”αρκούδων” ακούγονται ολοένα και πιο διαπεραστικά όσο διατηρούνται οι αναταραχές στις αγορές. Πώς αντιμετωπίζουν την παρούσα φάση διάσημοι αναλυτές, όπως ο Andy Xie της Morgan Stanley και ο David Goldman της Cantor Fitzerald. Γιατί παρομοιάζουν τις αγορές με ”παιχνίδι πυραμίδας” και τι βλέπουν για το μέλλον.

του Philip Coggan

Οι φωνές των ”αρκούδων” ακούγονται ολοένα και πιο διαπεραστικά όσο διατηρούνται οι αναταραχές στις αγορές. Ο Andy Xie της Morgan Stanley προειδοποιεί: ”Η τετραετής περίοδος παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η τριετής άνθηση στις αγορές ίσως έχει ολοκληρωθεί. Οι διεθνείς αγορές φαίνονται πλέον σαν ένα παιχνίδι πυραμίδας”.

Εν τω μεταξύ, ο David Goldman της Cantor Fitzerald ανησυχεί ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μεταβληθεί σε πηγές επενδυτικού κινδύνου για τις αγορές. Η ενίσχυση του πληθωρισμού οφείλεται στην άνοδο των τιμών πετρελαίου και χρυσού. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτοί οι παράγοντες είναι γεωπολιτικοί και όχι οικονομικοί.

”Το να επιτίθεσαι σε αυτό το πρόβλημα με νομισματική πολιτική είναι σαν να χρησιμοποιείς χημειοθεραπεία για ένα κρυολόγημα”, επισημαίνει ο κ. Goldman. ”Δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα προκαλέσει εξασθένηση του ανοσοποιητικό σύστημα και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Παραμένουμε αρνητικοί για τις αγορές ομολόγων και διατηρούμε την ανησυχία μας για τις χρηματιστηριακές αγορές”.

Επίσης, ανησυχεί ότι σημειώνεται μια μετακίνηση των παγκόσμιων αποθεμάτων συναλλάγματος από το δολάριο, ίσως λόγω των γεγονότων στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Xie πιστεύει ότι οι επενδυτές κυνηγούν υψηλές αποδόσεις στα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές και έχουν χρησιμοποιήσει μόχλευση για να το κάνουν. Ωστόσο, αυτό έχει γίνει δυσκολότερο σε ένα περιβάλλον σύσφιξης της ρευστότητας.

Επισημαίνει ότι η ψαλίδα μεταξύ της βραχυπρόθεσμης πιστωτικής επέκτασης και της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ στις χώρες του G3 (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Γερμανία) έχει υποχωρήσει από 13% το 2002 σε περίπου 2% σήμερα. Υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για να εισρεύσουν στις αγορές.

Ο κ. Xie ανησυχεί επίσης για τον πληθωρισμό. ”Όταν η πλειοψηφία των εμπλεκομένων στις αγορές εκτιμά ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στα επίπεδα του 1996 και ότι τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας αποτελούν απόκλιση από τη νόρμα, οι τιμές των αξιογράφων ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν σημαντικά”, προειδοποιεί.

Το γεγονός ότι αυτές οι ανησυχίες είναι διάσπαρτες στην αγορά ίσως θεωρείται καλό σημάδι από τους ”ταύρους”, οι οποίοι βλέπουν την κατακρήμνιση του επενδυτικού κλίματος ως βασικό σινιάλο αγορών.

Όμως ίσως υποδηλώνουν και μια αντίδραση στις υπερβολές των επενδυτών κατά τους πρώτους μήνες του έτους, όταν τοποθετούνταν σε επενδύσεις με ενισχυμένο ρίσκο. Εάν το δείτε ιστορικά, πάντοτε τέτοιες περίοδοι υπερβολών προηγούνταν μιας υποχώρησης.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v