Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι ”φούσκας” στο Χρηματιστήριο της Κίνας

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κίνας, μια αγορά που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις κερδοσκοπικές φούσκες, υποχώρησαν την Πέμπτη 1,6% επιπλέον στις απώλειες 5% της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς επικρατούν φόβοι ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να αποθερμάνει την εγχώρια αγορά, όπου έχει εκδηλωθεί θεαματικό ράλι κατά τους τελευταίους 15 μήνες.

του Geoff Dyer από την Σαγκάη

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κίνας υποχώρησαν την Πέμπτη 1,6% επιπλέον στις απώλειες 5% της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς επικρατούν φόβοι ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να αποθερμάνει την εγχώρια αγορά, όπου έχει εκδηλωθεί θεαματικό ράλι κατά τους τελευταίους 15 μήνες.

Η κάθετη πτώση στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας βοήθησε να καθησυχάσουν οι φόβοι ότι δημιουργείται φούσκα στις τιμές των μετοχών, οι οποίες έχουν τονωθεί από την εκτίναξη της ζήτησης από τους λιανούς επενδυτές στους τελευταίους μήνες.

Τις τελευταίες ημέρες οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει μια σειρά μέτρα για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Σενζέν, τα οποία ανέβηκαν 130% στο 2006.

Η αγορά αντέδρασε επίσης στα σχόλια του Cheng Siwei, αναπληρωτή προέδρου του Κογκρέσου, ο οποίος προειδοποίησε για ”υπερθέρμανση”.

Υπάρχει μια φούσκα. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κινδύνους,” είπε ο κος Cheng. ”Αλλά σε μια ανοδική αγορά, ο κόσμος τείνει να κάνει παράλογες κινήσεις. Ο κάθε επενδυτής πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει. Στο τέλος όμως θα χάσει. Είναι δική τους επιλογή και δικός τους κίνδυνος.”

Ο δείκτης Σαγκάης και Σενζέν 300 με τα κινεζικά blue chips, υποχώρησε 7% την Τετάρτη, με την μεγαλύτερη πτώση σε πέντε χρόνια.

Η αγοράς της Κίνας θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις κερδοσκοπικές φούσκες, επειδή στην χώρα υπάρχει τεράστιος όγκος τραπεζικών καταθέσεων με χαμηλά επιτόκια κι επειδή εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων είναι σχετικά δύσκολο να εξέλθουν κεφάλαια από την χώρα.

Ως εκ τούτου, όταν ανεβαίνει η αγορά και επικρατεί αισιοδοξία, αυξάνεται πάρα πολύ η ρευστότητα από τους ”μικρούς” επενδυτές στην αγορά.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v