Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ανέκδοτο των δύο αγελάδων και διεθνείς αγορές

Θυμάστε μια σειρά ανέκδοτα, όπου τα πολιτικά συστήματα εξηγούνταν με βάση... δύο αγελάδες; Για παράδειγμα, ”στον κομμουνισμό έχεις δύο αγελάδες, το κράτος τις κατάσχει και σου χρεώνει το γάλα”. Ο κορυφαίος αρθρογράφος Mark Gilbert συνέταξε έναν κατάλογο όπου ο κόσμος των διεθνών αγορών προσδιορίζεται με βάση τη φιλοσοφία των δύο αγελάδων.

της Stacy-Marie Ishmael

Θυμάστε μια σειρά ανέκδοτα, όπου το πολιτικό σύστημα καθοριζόταν με βάση τις ”δύο αγελάδες”;

Για παράδειγμα, ”στον Κομμουνισμό έχεις δύο αγελάδες, το κράτος τις κατάσχει και σου χρεώνει το γάλα. Στη Δημοκρατία έχεις δύο αγελάδες, οι αγελάδες ψηφίζουν και σου απαγορεύουν την πρόσβαση σε κρέας και γάλα, χρεοκοπείς και πεθαίνεις της πείνας”.

Ο κορυφαίος αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, συνέταξε έναν κατάλογο όπου ο κόσμος του χρήματος καθορίζεται με τη φιλοσοφία των δύο αγελάδων και το blog των ”Financial Times”, Alphaville, αναμεταδίδει:

Μοχλευμένη Εξαγορά

Έχεις δύο αγελάδες. Γυρνάς από το χωράφι μια μέρα και βρίσκεις τον Henry Kravis να έχει πιάσει κουβέντα με τη γυναίκα σου στο σαλόνι. Δύο ημέρες μετά δεν έχεις ούτε σύζυγο, ούτε φάρμα, ούτε σαλόνι. Δύο τύποι μεγέθους παλαιστών σούμο έχουν σελώσει τις αγελάδες σου και κόβουν βόλτες στο χωράφι.

Αγορά Συναλλάγματος

Έχεις δύο αγελάδες. Η Κίνα έχει 1 τρισεκατομμύριο αγελάδες. Μάντεψε ποιος καθορίζει την τιμή του γάλακτος.

Αγορά Ομολόγων

Έχεις δύο αγελάδες. Μια βραζιλιάνικη και μια αυστραλέζικη. Έχουν απόδοση 25 λίτρα γάλα την ημέρα. Είναι το μισό γάλα απ’ όσο ήταν πριν από τρία χρόνια, όταν αντάλλαξες τις, λιγότερο γαλακτοφόρες υποτίθεται, αγελάδες σου από τη Γερμανία και την Αμερική με αυτές. Σκέφτεσαι να τις ανταλλάξεις με ένα ζευγάρι από τη Ναμίμπια. Έχουν μόνο τρία πόδια αλλά –μην τα ξεχνάμε αυτά- παράγουν 26 λίτρα την ημέρα.

Παράγωγα

Έχεις δύο αγελάδες. Τις ανταλλάσσεις με μια Κοινοπρακτική Γαλακτοφόρο Υποχρέωση, πληρώνεις πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, μοιράζεις το ΚΓΥ σε 10 κομμάτια και το πωλείς σε επενδυτές, κρατώντας το αφρόγαλα για πάρτη σου. Τρεις από τις αγελάδες αρρωσταίνουν, η πιστοληπτική τους ικανότητα κατακρημνίζεται και σου μένει το αφρόγαλα.

Hedge Funds

Έχεις δύο αγελάδες. Ένας τύπος με T-shirt έρχεται με την Bentley του και προσφέρεται να σ’ τις προσέχει, με αντάλλαγμα τις μπριζόλες του για έναν χρόνο και το 50% του γάλακτός τους. Δεν μπορούν να φύγουν από τη στάνη του για δύο χρόνια. Έξι μήνες μετά σου έχει μείνει μισή αγελάδα που βγάζει ξινό γάλα. ”Πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις σήμερα, για να κερδίσεις αύριο”, σου λέει ο τύπος, ανάμεσα σε μια μπουκιά φιλέτο και μια γουλιά σαμπάνια.

Μακροοικονομικά

Ας υποθέσουμε δύο αγελάδες.

Χρηματιστήριο Ρύπων

Έχεις δύο αγελάδες. Παράγουν 1,2 τόνους μεθάνιο την ημέρα. Έπειτα από μια καλή δωρεά στον βουλευτή της περιφέρειάς σου, η κυβέρνηση σου δίνει άδειες εκπομπής ρύπων για έξι αγελάδες. Πουλάς τρεις άδειες, αγοράζεις μία ακόμη και κάνεις αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατασκευή εγκατάστασης μεθανίου.

Microsoft Corp.

Έχεις μια γριά, κουρασμένη αγελάδα. Της έκανες μεταμόσχευση καρδιάς αλλά μάλλον είναι πολύ αργά για να σωθεί το ζώο.

Google Inc.

Δεν έχεις καμία αγελάδα. Κολλάς διαφημιστικά στις αγελάδες όλων των άλλων. Το γάλα ρέει. Χρησιμοποιείς τα έσοδα για να επανεφεύρεις την αγελάδα.

Apple Inc.

Κανείς δεν θέλει τις αγελάδες σου. Σχεδιάζεις ένα γλυκύτατο κουτάκι γάλακτος. Τώρα, όλοι θέλουν τις αγελάδες σου.

Goldman Sachs Group Inc.

Έχεις 26.467 αγελάδες. Είναι εγκλωβισμένες σε μηχανές γάλακτος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ορισμένες έχουν περισσότερο σανό απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φάνε. Οι υπόλοιπες ελπίζουν μια μέρα να έχουν περισσότερο σανό απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φάνε. Οι αγελάδες με το περισσότερο σανό καταλήγουν σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις.

Διαχείριση Ταμείου Σύνταξης

Έχεις δύο αγελάδες. Πόσο πιο βαρετό μπορεί να γίνει το θέμα; Πληρώνεις προμήθεια το γάλα ενός μηνός σε σύμβουλο, ο οποίος σε συμβουλεύει να πουλήσεις μια αγελάδα και να αγοράσεις στη θέση της δύο αρμαντίλο. Τα αρμαντίλο πεθαίνουν. Ο σύμβουλος σου χρεώνει τέσσερις μήνες από τη (μειωμένη πλέον) παραγωγή γάλακτος και σε συμβουλεύει να πουλήσεις την υπόλοιπη αγελάδα σου και να αγοράσεις έναν τυφλοπόντικα. Ο τυφλοπόντικας πεθαίνει. Ο σύμβουλος σου χρεώνει οκτώ μήνες γάλα για ένα αντίγραφο της καινούργιας του έκθεσης ”Η Στρατηγική των Δύο Αγελάδων στην Πρόληψη για την Επικείμενη Δημογραφική Κρίση”.

Swaps Επιτοκίων

Έχεις δύο αγελάδες. Δεσμεύεις μία εξ αυτών σε εμένα ως παρακαταθήκη σε swap για ορισμένα από τα γουρούνια μου. Εγώ δεσμεύω την αγελάδα στον γείτονά μου ως ενέχυρο στο swap για μερικά από τα πρόβατά του. Δεσμεύει την αγελάδα του στην εξαδέλφη του ως παρακαταθήκη σε swap για ορισμένες από τις κατσίκες της. Προσευχόμαστε όλοι μαζί να έχει ο Θεός καλά τα κοπάδια γιατί αν κάτσει κάτι, άντε να βρούμε άκρη.

Εμπορεύματα

Έχεις ένα κάρο μετοχές και ομόλογα, αλλά καμία αγελάδα. Είσαι τρελός; Οι αγελάδες είναι η καυτή νέα αγορά. Ορίστε, πάρε από το ETF (exchange - traded future) αγελάδος. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει. Κέρδισε 40% το περασμένο 6μηνο.

Χρυσός

Έχεις δύο αγελάδες. Φοράς ένα καπελάκι φτιαγμένο από αλουμινόχαρτο για να μην μπορούν τα μικροσκοπικά μαύρα ελικόπτερα να διαβάζουν τις σκέψεις σου. Περνάς τον χρόνο σου σε blogs σχετικά με το κατά πόσον η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το στάνταρ της αγελάδας το 1933 ήταν τμήμα της διεθνούς συνωμοσίας των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη να καταστρέψουν την αξία του κοπαδιού σου.



© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v