Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ασιατικές ”φούσκες”

Από τις τιμές των ακινήτων στη Σεούλ έως τις μετοχές στο Βιετνάμ και τα έργα τέχνης στην Κίνα, οι τιμές όλων των επενδυτικών κατηγοριών στην Ασία ενισχύονται. Μήπως πρόκειται για ”φούσκες” έτοιμες να ”σκάσουν”;

Από τις τιμές των ακινήτων στη Σεούλ έως τις μετοχές στο Βιετνάμ και τα έργα τέχνης στην Κίνα, οι τιμές όλων των επενδυτικών κατηγοριών στην Ασία ενισχύονται. Μήπως πρόκειται για ”φούσκες” έτοιμες να ”σκάσουν”;

Η εικόνα της ρευστότητας δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Τα σχετικά χαμηλά επιτόκια, οι ισχυρές ισοτιμίες και η σημαντική αύξηση στην προσφορά χρήματος δείχνουν ότι οι ασιατικές αγορές ενισχύονται επειδή εισέρχονται περισσότερα κεφάλαια.

Το ασιατικό εμπορικό πλεόνασμα ενισχύεται κατά 30 δισ. δολάρια μηνιαίως, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ενώ η ετήσια αύξηση στην προσφορά χρήματος διαμορφώνεται περίπου στο 16%.

Επιπλέον, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ”δύναμη πυρός”. Η Τράπεζα της Κορέας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δύο από τις μεγαλύτερες ασιατικές κεντρικές τράπεζες, σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη διασπορά των τεράστιων αποθεμάτων συναλλάγματος. Παράλληλα, και τα συνταξιοδοτικά ταμεία σχεδιάζουν πιο επιθετικές επενδυτικές στρατηγικές.

Ωστόσο, η εξωγενής ρευστότητα είναι πιο άστατη. Πρόσφατα, οι εκροές διεθνών κεφαλαίων από την Κίνα οδήγησαν σε δύο εβδομάδες συνεχόμενων εκροών για τις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με την Emerging Portfolio Fund Research. Τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία επωφελήθηκαν, κάτι που ίσως δείχνει αλλαγή στο προς τα πού φυσάει ο άνεμος.

Εντός των ασιατικών χωρών, εμφανίζεται το ρίσκο για ”γκάφες” πολιτικής, ιδίως από τη στιγμή που οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Η άτσαλη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από την Ταϊλάνδη ακολουθήθηκε από μια εν μέρει άρση του μέτρου, υποδαυλίζοντας την αξιοπιστία της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας. Το χρηματιστήριο του Βιετνάμ εκτινάχθηκε κατά 150% πέρυσι και η χώρα φέρεται να κινείται στα ”χνάρια” της Ταϊλάνδης, σκεπτόμενη την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Οι προσπάθειες των αρχών σε Νότιο Κορέα και Ινδία να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές των ακινήτων είχαν περιορισμένη επιτυχία. Διάφορες πολιτικές, κυρίως δημοσιονομικής φύσεως, εφαρμόστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια. Εντός αυτής της περιόδου, η τιμή ενός διαμερίσματος στη Σεούλ διπλασιάστηκε, σύμφωνα με την εταιρία real estate CBRE.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, παραμένει σε φάση σύσφιγξης νομισματικής πολιτικής, ενώ ούτε η θέση της Κίνας είναι καλύτερη από πλευράς πληθωριστικών πιέσεων. Οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να ακούν ήχους σκασίματος από αυτές τις δύο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v