Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Λονδίνο ”μαζεύει” όλο περισσότερα hedge funds

Το μερίδιο του Λονδίνου στο ενεργητικό των hedge funds παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το μερίδιο της Νέας Υόρκης συρρικνώνεται, σύμφωνα με think tank του Λονδίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Λονδίνου για τα hedge funds, η διαχείριση του 21% του ενεργητικού hedge funds παγκοσμίως έγινε από το Λονδίνο το 2006, έναντι 10% το 2002. Αντιθέτως το μερίδιο της Νέας Υόρκης όσον αφορά στο ενεργητικό παγκοσμίως υποχώρησε από το 45% το 2002 στο 36% πέρυσι

του John Willman

Το μερίδιο του Λονδίνου στο ενεργητικό των hedge funds παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το μερίδιο της Νέας Υόρκης συρρικνώνεται, σύμφωνα με think tank του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Financial Services, την ετήσια έκθεση του Λονδίνου για τα hedge funds, η διαχείριση του 21% του ενεργητικού hedge funds παγκοσμίως έγινε από το Λονδίνο το 2006, έναντι ποσοστού 10% το 2002.

Η Νέα Υόρκη, που εξακολουθεί να είναι η κορυφαία τοποθεσία για τους hedge fund managers, είδε το μερίδιό της όσον αφορά στο ενεργητικό παγκοσμίως να υποχωρεί από το 45% το 2002 στο 36% πέρυσι.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Νέα Υόρκη ”χάνει έδαφος” έναντι του Λονδίνου, δήλωσε ο κ. Marko Maslakovic, του IFSL. ”Η αμερικανική βιομηχανία hedge funds είναι πιο ώριμη από αυτήν της Ευρώπης. Ο ρυθμός ανάπτυξης των hedge funds στην Ευρώπη απλώς έχει ξεπεράσει εκείνον των ΗΠΑ”.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ενεργητικό των hedge funds υπό διαχείριση άγγιξε το 1,5 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2006, αυξημένο κατά ένα τρίτο έναντι του προηγούμενου έτους. Το ”νέο χρήμα” που εισέρρευσε άγγιξε το ποσό-ρεκόρ των 126 δισ. δολαρίων – ποσό σχεδόν τριπλάσιο έναντι του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των hedge funds ξεπέρασε τα 9.000, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 5% έναντι του 2005. Ωστόσο, υπάρχει συγκέντρωση στον κλάδο, με το μερίδιο του παγκόσμιου ενεργητικού που διαχειρίζονται τα 100 μεγαλύτερα hedge funds να αυξάνεται στο 65% το 2006, από 54% το 2004.

Τα δύο τρίτα από τα 1.400 hedge funds που εδρεύουν στην Ευρώπη βρίσκονται στη Βρετανία, ενώ άλλα σημαντικά ”κέντρα” είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελβετία. Τα 900 hedge funds που εδρεύουν στο Λονδίνο διαχειρίστηκαν πέρυσι τα τέσσερα πέμπτα του ευρωπαϊκού ενεργητικού των hedge funds.

Η ισχυρή θέση του Λονδίνου αντανακλά το status του ως κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου, σύμφωνα με το IFSL. Διαθέτει έναν ισχυρό τομέα διαχείρισης ενεργητικού, εμπειρία και ένα ελαστικό ρυθμιστικό περιβάλλον.

Παράλληλα, προσφέρει τις υπηρεσίες υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές των hedge fund, στα οποία περιλαμβάνονται διοικητικές, αγοράς prime brokerage, εκκαθάρισης και λογιστικού ελέγχου. Το prime brokerage, ιδιαίτερα, διεξάγεται κυρίως από επενδυτικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν την έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων τους στο Λονδίνο.

Η αύξηση του μεριδίου του Λονδίνου αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κ. Maslakovic, καθώς οι Ευρωπαίοι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να ”μπαίνουν” στα hedge funds, τα οποία κάποτε ήταν προνόμιο μόνο πολύ εύπορων επενδυτών.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα πανεπιστήμια, οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί και άλλοι θεσμικοί επενδυτές αντιπροσώπευαν το 37% των επενδύσεων hedge fund στα τέλη του 2006, έναντι 25% προ δεκαετίας.

Μόλις το 2% του θεσμικού ενεργητικού παγκοσμίως επενδύθηκε σε hedge funds το 2005, αλλά πάντως οι θεσμικοί επενδυτές αναμένεται να αυξήσουν κατακόρυφα αυτό το ποσοστό, προσφέροντας πάνω από τις μισές εκ των νέων επενδύσεων στα επόμενα χρόνια.

Η βιομηχανία hedge fund αναπτύσσεται όμως και στην Ασία, το μερίδιο της οποίας στο παγκόσμιο ενεργητικό αυξήθηκε από το 5% στο 8% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ένα τέταρτο από τα funds της περιοχής τα διαχειρίζονται από την Κίνα, το ένα πέμπτο από την Ιαπωνία και ένα 14% από το Χονγκ Κονγκ.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v