Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η JPMorgan προσφέρεται να επαγοράσει το ομόλογο

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan προσφέρθηκε να επαναγοράσει από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία το επίμαχο δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ που εξέδωσε για την κυβέρνηση της Αθήνας και να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο για να συζητηθεί ο ρόλος της στη συμφωνία της έκδοσης. Η ζημία για την αμερικανική τράπεζα και το λονδρέζικο hedge fund North θα ανέλθει περί τα 20 εκατ. ευρώ.

του Gillian Tett και της Kerin Hope

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan προσφέρθηκε να επαναγοράσει από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία το επίμαχο δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ που εξέδωσε για την κυβέρνηση της Αθήνας.

Με την επαναγορά, η αμερικανική τράπεζα και το εμπλεκόμενο λονδρέζικο hedge fund θα υποστούν απώλειες περίπου 20 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία.

Επιπλέον, η JPMorgan ανακοίνωσε επίσης στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα στο Κοινοβούλιο για να συζητηθεί ο ρόλος της τράπεζας στη συμφωνία της έκδοσης, που έχει προκαλέσει διογκούμενο σκάνδαλο στην Ελλάδα όσον αφορά στις μεθόδους πώλησης περίπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων σε ασφαλιστικά ταμεία.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές και μη τράπεζες απολαμβάνουν ελκυστικά έσοδα πωλώντας δομημένα ομόλογα σε συνταξιοδοτικά ταμεία. Ωστόσο τα σωματεία και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι τα Ταμεία αγόρασαν αυτά τα εργαλεία σε ασύμφορες τιμές.

Η διαμάχη για το ζήτημα έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και απομάκρυνση υπουργού. Το ομόλογο που αρχικώς προκάλεσε το σκάνδαλο και την έρευνα είναι ένα δομημένο εργαλείο 280 εκατ. ευρώ που η JPMorgan εξέδωσε απορρήτως για την κυβέρνηση της Αθήνας τον Φεβρουάριο.

Πριν εκδοθεί το ομόλογο, η North Asset Management, λονδρέζικο hedge fund με ισχυρούς ελληνικούς δεσμούς, δέχτηκε να εξαγοράσει όλη την έκδοση από την JPMorgan στο 92,95 τοις εκατό της ονομαστικής αξίας.

Το ομόλογο στη συνέχεια αμέσως προωθήθηκε σε μια αλυσίδα προσχεδιασμένων συμφωνιών, στις οποίες συμμετείχαν η γερμανική HypoVereinsbank και η ελληνική χρηματιστηριακή Ακρόπολις. Τελικώς πωλήθηκε σε τέσσερα Ταμεία στο 100 τοις εκατό της ονομαστικής του αξίας - μια εξαιρετικά ασύμφορη τιμή.

Η JPMorgan αρχικώς αρνήθηκε ότι γνώριζε την προσχεδιασμένη πορεία, αλλά η North δήλωσε πρόσφατα ότι η αμερικανική τράπεζα ήξερε ότι το ομόλογο θα προωθηθεί.

Εν τέλει η JPMorgan ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει το ομόλογο στο 100 τοις εκατό της ονομαστικής του αξίας από τα ασφαλιστικά ταμεία. Άφησε να εννοηθεί ότι τη ζημία θα επωμιστούν η JPMorgan και η North.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη, η Proton Bank, μικρή ελληνική τράπεζα, δέχτηκε να επαναγοράσει αμφιλεγόμενο δομημένο ομόλογο 130 εκατ. ευρώ το οποίο είχε πωλήσει στο Ταμείο των δημοσιογράφων των Αθηνών. Ανάδοχος αυτής της έκδοσης πέρσι ήταν η γαλλική τράπεζα Calyon.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v