Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζόγος: Ανήθικη προστασία του ”ηθικού” μονοπωλίου

Γαλλία, Ελλάδα και Σουηδία βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν για την ”προστασία” που παρέχουν στα μονοπώλια που διαθέτουν στον τζόγο. Η Κομισιόν, όμως, πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να ”πείσει” τις τρεις χώρες ότι όλα γίνονται για δικό τους όφελος- δεδομένων και των σχετικών τεράστιων εσόδων τους, γράφουν οι FT.

του Paul Betts

Η Γαλλία, όπως και κάθε άλλο κράτος έχει το δικαίωμα να προστατεύει τις επονομαζόμενες ”στρατηγικές” βιομηχανίες της. Μπορεί, όμως, η βιομηχανία στοιχήματος να ενταχθεί, όπως υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση, σε αυτές;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όλα αποδεικνύουν, δεν συμφωνεί καθόλου με την παραπάνω άποψη. Μάλιστα είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά ενάντια σε Γαλλία, Ελλάδα και Σουηδία, τρεις χώρες οι οποίες λαμβάνουν μέτρα προστασίας και περιορισμού του ανταγωνισμού για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο οι κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών προστατεύουν αθέμιτα τα μονοπώλιά τους από τις αξιόπιστες εταιρείες στοιχήματος (ιδιαίτερα αυτές που λειτουργούν στο Διαδίκτυο) - κάτι το οποίο ισχύει για παράδειγμα για τις ΗΠΑ - ή εάν στόχος τους είναι η προστασία των πολιτών από το ”πάθος” του τζόγου και από το πιθανό ξέπλυμα χρήματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, οικονομικής ή ηθικής φύσεως, αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά και σημαντικά. Οι γαλλικές αρχές έχουν τονίσει ότι απαγορεύουν την είσοδο στην αγορά τους offshore εταιρειών στοιχήματος προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες από το πάθος του τζόγου, ιδιαίτερα τους ανήλικους, αλλά και από το ενδεχόμενο εμπλοκής σε εγκληματικές ενέργειες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας στοιχημάτων της Γαλλίας, της Francaise des Jeux, έχει τονίσει ότι ”η δημιουργία μίας ανταγωνιστικής αγοράς στοιχήματος στη Γαλλία δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η όλη δραστηριότητα του κλάδου να τεθεί υπό έλεγχο”. Φρόντισε, δε, να προχωρήσει λίγο παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι offshore διαδικτυακές εταιρείες στοιχήματος είναι ”κάτι σαν τους παράνομους την εποχή της Άγριας Δύσης”.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν δύο στελέχη εταιρείας online στοιχήματος με έδρα την Αυστρία, για παραβίαση των νόμων περί στοιχήματος. Η συγκεκριμένη εταιρία κατηγορήθηκε ότι διαφήμιζε παράνομα τις υπηρεσίες της σε Γάλλους καταναλωτές.

Αποτέλεσμα ο ποδοσφαιρικός σύλλογος AS Monaco, η μοναδική ομάδα του μικροσκοπικού πριγκιπάτου που έχει συνδέσει το όνομά του με τον τζόγο, να προχωρήσει στην ακύρωση ενός ιδιαίτερα πλουσιοπάροχου συμβολαίου χορηγίας, με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τον Απρίλιο η Γαλλία ”ξαναχτύπησε” αποκλείοντας μία ομάδα από τον περίφημο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, αλλά και άλλες διοργανώσεις του ίδιου αθλήματος, καθώς χορηγός της ήταν σουηδική εταιρεία στοιχήματος.

Η απόφαση αυτή ”κτύπησε το καμπανάκι” στις Βρυξέλες, οι οποίες με τη σειρά τους κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι παραβιάζει τους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς. Άλλωστε μπορεί μία ομάδα να αποκλείεται από διεθνή διοργάνωση, απλά επειδή η χώρα που την διοργανώνει δεν ”συμπαθεί” τον χορηγό της;

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η Γαλλία, όπως και οι Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία, έχουν κάθε συμφέρον να προστατεύουν τα μονοπώλια που διαθέτουν στον κλάδο στοιχήματος.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος κλάδος συνεισφέρει στα ταμεία του γαλλικού δημοσίου 20 δισ. ευρώ ετησίως και στα αντίστοιχα της Γερμανίας περί των 29 δισ. ευρώ.

Δυστυχώς, η τελευταία προσπάθεια της Κομισιόν να ”αποκαλύψει” την υποκρισία των κρατών μελών σχετικά με την προστασία αυτών των μονοπωλίων μάλλον δεν θα επιτύχει. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα κράτη μέλη κάνουν λόγω για ανάγκη προστασίας ”του ήθους των πολιτών τους”.

Το καλύτερο θα ήταν η κατάρτιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εναρμόνιζε τον κλάδο σε όλη την ΕΕ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ατζέντα των Βρυξελών.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v