Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές αποφεύγουν τώρα τα buy-out

Η χρηματοδότηση των μοχλευμένων εξαγορών Chrysler και Alliance Boots συνάντησε σοβαρές δυσκολίες, επιτείνοντας τους φόβους για πιστωτική κατάρρευση. Οι τράπεζες δεν κατόρθωσαν να πουλήσουν σε επενδυτές δάνεια χρηματοδότησης των συμφωνιών, μολονότι εντέλει προσφέρθηκαν υψηλότερα επιτόκια, και θα πρέπει να τα κρατήσουν στους ισολογισμούς τους, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες αναδοχής άλλων LBO.

των Paul J Davies και Saskia Scholtes

Η χρηματοδότηση των μοχλευμένων εξαγορών της Chrysler και της Alliance Boots -δύο από τις μεγαλύτερες συμφωνίες private equity στις παγκόσμιες αγορές- συνάντησε σοβαρές δυσκολίες, επιτείνοντας τους φόβους για πιστωτική κατάρρευση.

Οι προσπάθειες των τραπεζών να πουλήσουν σε επενδυτές δάνεια χρηματοδότησης των συμφωνιών δεν ευοδόθηκαν, μολονότι εντέλει προσφέρθηκαν υψηλότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κρατήσουν τα δάνεια στους ισολογισμούς τους, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες αναδοχής άλλων leveraged buy-outs.

Οι τράπεζες επιχείρησαν να συγκεντρώσουν 20 δισ. δολάρια για χρηματοδότηση της εξαγοράς εκ μέρους της Cerberus της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler από την Daimler. Αλλά υποχρεώθηκαν να αναβάλουν την πώληση χρεογράφων αξίας 12 δισ. δολαρίων που συνδέεται με τις επιχειρήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντί αυτού, οι τράπεζες θα κρατήσουν 10 δισ. δολ. των δαενίων -με την ελπίδα να πουλήσουν τα χρεόγραφα σε επενδυτές αργότερα- και οι Cerberus και Daimler θα αναλάβουν 1 δισ. δολ. εκάστη.

Οι ανάδοχοι των δανείων, μάλιστα, βελτίωσαν τους όρους της πώλησης χρεογράφων 6 δισ. δολαρίων για τον χρηματοοικονομικό βραχίονα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού ακύρωσαν 2 δισ. δολ. επιπλέον δανείων την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, οι οκτώ τράπεζες που διέθεσαν πιστώσεις ύψους 9 δισ. στερλινών για τη βρετανική Boots, που είναι το μεγαλυτερο buy-out στη βρετανική ιστορία, εγκατέλειψαν τον αγώνα μετά την προσπάθεια τοποθέτησης 5 δισ. στερλινών σε πρωτογενείς πιστώσεις. Επιπλέον πούλησαν 1,75 δισ. στερλίνες σε δευτερογενείς πιστώσεις με πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις απ’ όσο αναμενόταν, αφαιρώντας τις προμήθειές τους 2% - 2,5% και μένοντας με ζημία.

Εκτιμάται επίσης ότι η Cadbury-Schweppes ανησυχεί ότι ίσως δεν μπορέσει να ολοκληρώσει την πώληση του αμερικανικού βραχίονα αναψυκτικών της, συμφωνία την οποία έχει ”κατεβάσει” στα 7 δισ. στερλίνες από 8 δισ. στερλίνες πριν από δύο μήνες.

Η δεκτικότητα των πιστωτικών αγορών είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Μέχρι το τέλος του έτους οι τραπεζίτες των ΗΠΑ ελπίζουν να πουλήσουν περισσότερα από 300 δισ. δολ. σε υψηλής απόδοσης ομόλογα και δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση μοχλευμένων εξαγροών. Στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί να δρομολογηθούν αρκετές μικρότερες συμφωνίες χρηματοδότησης και επαναχρηματοδότησης LBO.

Η είδηση των αναβολών χρηματοδότησης προκάλεσε πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και παροδική βύθιση στη Wall Street στις συνεδριάσεις της Τετάρτης.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v