Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η -άχαρη- διπλή ζωή των χρηματιστηρίων

Είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να βγάλεις νόημα από αυτή την αστάθεια. Βοηθάει όμως να την αντιμετωπίζεις σαν να έχεις να κάνεις με μια αγορά που ζει διπλή ζωή. Για τους χρηματιστές, υπάρχουν μόνο δύο πιθανά σενάρια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα διεθνή χρηματιστήρια και οι οικονομίες το κραχ στις αγορές πιστώσεων: επιβίωση ή κατάρρευση. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο είναι μικρή.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Δεν ήταν καλή ημέρα για τους παροικούντες τη Wall Street. Μέσα στη συνεδρίαση τους χτύπησε (κυριολεκτικά) ανεμοστρόβιλος. Όταν η φυσική επίθεση παρήλθε, επέστρεψαν στα ταμπλό για να βρουν τους δείκτες να κάνουν ράλι. Στα τελευταία 90 λεπτά των συναλλαγών, όμως, βίωσαν μια δριμεία πτώση που οδήγησε τις μετοχές στις ΗΠΑ προς στιγμήν σε αρνητικά πρόσημα. Κατόρθωσαν να προωθήσουν μια τελευταία αναρρίχηση, πριν επιστρέψουν εξουθενωμένοι στα σπίτια τους.

Είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να βγάλεις νόημα από αυτήν την αστάθεια. Βοηθάει όμως να την αντιμετωπίζεις σαν να έχεις να κάνεις με μια αγορά που ζει διπλή ζωή. Για τους χρηματιστές, υπάρχουν μόνο δύο πιθανά σενάρια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα διεθνή χρηματιστήρια και οι οικονομίες αυτό το κραχ στις αγορές πιστώσεων: επιβίωση ή κατάρρευση.

Η απόσταση μεταξύ των δύο είναι μικρή. Εάν τα πιστωτικά προβλήματα διογκωθούν σε πλήρη κρίση, επιφέροντας την κατάρρευση ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού οίκου ή και δύο, θα επιβεβαιωθούν οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις. Εάν σταματήσουμε πριν από αυτό, τα εύρωστα εταιρικά κέρδη και θεμελιώδη δεδομένα δημιουργούν ελπίδες ότι θα επιβιώσουμε.

Όλες οι οικονομικές κι επιχειρηματικές ειδήσεις αντιμετωπίζονται μέσα από αυτόν τον φακό διπλής εστίασης: αγοράζουμε όταν υποδεικνύουν επιβίωση, πουλάμε όταν υποδεικνύουν κατάρρευση.

Έτσι εξηγούνται και οι αντιδράσεις στο ανακοινωθέν της Federal Reserve, που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στην αγορά, αλλά αρνείται να δημιουργήσει το υπονοούμενο της μείωσης των επιτοκίων. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα ήταν αρνητικό νέο, αλλά αφού μειώνει τις πιθανότητες κατάρρευσης, έδωσε το έναυσμα για ράλι.

Οι μεταπτώσεις της Τετάρτης πιθανότατα προήλθαν από δύο παράγοντες: την αστήριχτη φήμη ότι η Goldman Sachs θα ανακοινώσει κάποια κακή είδηση και τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ κ. George W. Bush που διασκέδασε τις ελπίδες ότι θα δοθεί άδεια στις υπηρεσίες στεγαστικής χρηματοδότησης Fannie Mae και Freddie Mac, να αγοράσουν περισσότερα ενυπόθηκα δάνεια - μια συμφωνία που θα μπορούσε να διασώσει την αγορά.

Και οι δύο ειδήσεις αυξάνουν την πιθανότητα κατάρρευσης. Εξ ου και το ξεπούλημα. Όταν αποδείχθηκε ότι η φήμη για την Goldman δεν ευσταθεί, προέκυψε η επανάκαμψη των δεικτών.

Η ζωή θα συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι να καταλήξουμε τελειωτικά σε κάποια από τις δύο στρατηγικές. Οι μετοχές ειναι φθηνές εάν επιβιώσουμε, αλλά έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια πτώσης εάν καταρρεύσουμε.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v