Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η Fed και οι θέσεις εργασίας

Μετά τα δραματικά στοιχεία για την αγορά εργασίας ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στις 18 Σεπτεμβρίου και η συζήτηση στρέφεται τώρα στο εάν η μείωση θα αφορά στις 25 ή 50 μονάδες βάσης. Μήπως όμως είναι πολύ αργά για να αποτραπεί η ύφεση;

Να προσέχουμε τι ευχόμαστε... Παρά τις άγριες διακυμάνσεις των τελευταίων εβδομάδων εξαιτίας της κρίσης στις αγορές πιστώσεων, οι επενδυτές των χρηματιστηρίων παραμένουν αξιοθαύμαστα ψύχραιμοι.

Ο δείκτης S&P 500 παραμένει σε θετικό έδαφος μέχρι στιγμής στο έτος. Τα χρηματιστήρια έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Federal Reserve, από την οποία περιμένουν διάσωση μέσω μειώσεων των επιτοκίων για να εκτονωθούν τα πιστωτικά προβλήματα, η οποία θα υποστηρίξει τις μετοχές.

Οι επενδυτές των μετοχών ήλπιζαν ότι τα οικονομικά δεδομένα θα είναι αρκετά αδύναμα ώστε να διασφαλίσουν μείωση των επιτοκίων από τη Fed στην ερχόμενη τακτική συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή πήραν περισσότερα απ’ όσα ήλπιζαν. Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο δεν ήταν απλώς ”αδύναμα” - ήταν δραματικά. Αντί να δημιουργηθούν 11.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως αναμενόταν, χάθηκαν 4.000. Είναι το πρώτο αρνητικό μέγεθος σε τέσσερα χρόνια. Τα μεγέθη των τεσσάρων προηγούμενων μηνών αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Με δεδομένο ότι η Fed θεωρεί την κατάσταση της αγοράς εργασίας κρίσιμο βαρόμετρο όσον αφορά στους πληθωριστικούς κινδύνους, η ανακοίνωση επισφράγισε ότι θα μειωθούν τα επιτόκια. Το ερώτημα είναι εάν η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει κατά 0,25 ή κατά 0,50 της μονάδας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό ίσως δεν επαρκέσει για να ησυχάσουν τα χρηματιστήρια. Μολονότι αυτά τα αποκαρδιωτικά μεγέθη αντιπροσωπεύουν έναν μόνο μήνα, εγείρουν τον κίνδυνο σοβαρής επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία.

Αυτή η επιβράδυνση θα επιδεινωθεί με την ύφεση στην αγορά κατοικιών, η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Και οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα στατιστικά μεγέθη που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο για τα ακίνητα, την απασχόληση και άλλα κρίσιμα μεγέθη αφορούν κατά κύριο λόγο στην περίοδο πριν από τη διόγκωση της πιστωτικής κρίσης.

Η έκθεση Beige Book την οποία δημοσιοποίησε η Fed την περασμένη εβδομάδα για την οικονομική δραστηριότητα ανέφερε ότι η οικονομική κρίση εμφανίζεται περιορισμένη στον κλάδο της αγοράς κατοικίας. Τα μεγέθη για την απασχόληση θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό το συμπέρασμα. Οι περικοπές θέσεων ήταν πράγματι μεγάλες στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και η μεταποίηση υπέστη σοβαρά πλήγματα.

Οπότε ο προβληματισμός των επενδυτών στα χρηματιστήρια ίσως σταματήσει να είναι κατά πόσο θα μειώσει η Fed τα επιτόκια και γίνει πλέον μήπως είναι πολύ αργά για να αποτραπεί η οικονομική ύφεση.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v