Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ και δέος από τις ζημίες των hedge fund

Πολλά μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας hedge fund υπέστησαν ζημίες-σοκ τον περασμένο μήνα, καθώς δεν διέβλεψαν την αναταραχή στα χρηματιστήρια. Τα κεφάλαια του κ. Tudor, που είχε αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την κρίση του 1987, έπεσαν πάνω από 5% και κινούνται αρνητικά στο έτος.

του James Mackintosh από το Λονδίνο

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας hedge fund υπέστησαν ζημίες-σοκ τον περασμένο μήνα, αφού δεν κατόρθωσαν να διαβλέψουν την αναταραχή στα χρηματιστήρια και να προσφέρουν στους επενδυτές τις αποδόσεις που τους είχαν υποσχεθεί.

Στον κατάλογο των ”θυμάτων” του Αυγούστου ορισμένα από τα πιο διάσημα ονόματα της Wall Street, όπως ο κ. Paul Tudor Jones, φιλάνθρωπος και επικεφαλής της Tudor Investment, ο φίλος του και πρώην συνεργάτης κ. Louis Bacon της Moore Capital, ο κ. Bruce Kovner, ο υπερμυστικιστικός επικεφαλής της Caxton Associates και το ομώνυμο hedge fund του Matthew Tewksbury.

Μετά την πτώση, τα μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη θα υποχρεωθούν να δηλώσουν στους επενδυτές τους ότι έχασαν χρήματα μέχρι στιγμής στο έτος. Επιπλέον, ακόμη και τα κεφάλαια που κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, όπως το Bridgewater Pure Alpha του κ. Raymond Dalio, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν να καταθέσουν αποδόσεις που με το ζόρι αντιστοιχούν στην απόδοση του ρευστού.

Αυτά τα αποτελέσματα προβλέπεται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των επενδυτών, που φοβούνται ότι η βιομηχανία hedge funds έζησε έναν από τους χειρότερουυς μήνες της ιστορίας της τον Αύγουστο.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Tudor είναι ιδιαίτερα επίπονες για τους επενδυτές, επειδή ο κ. Tudor -ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά hedge funds, του Ιδρύματος Robin Hood- είχε αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την κρίση του 1987, όταν προέβλεψε ορθώς τη διολίσθηση της αγοράς.

Το Tudor BVI Global, κεφάλαιο 6 δισ. δολ. που διαχειρίζεται ο κ. Tudor Jones, διολίσθησε 5,5% τον Αύγουστο, με πτώση 1,5% μέχρι στιγμής στο έτος, ενώ το Raptor, κεφάλαιο 6 δισ. δολ. του ίδιου το οποίο διαχειρίζεται ο κ. James Pallotta, διολίσθησε 5,6% στον μήνα και έχει πέσει 9% μέχρι στιγμής στο έτος.

Η ”ναυαρχίδα” του Caxton αξίας 11 δισ. δολαρίων υποχώρησε 4,8% τον Αύγουστο με ετήσια πτώση 1,5%, ενώ το Επενδυτικό Κεφάλαιο 3 δισ. δολ. του Tewksbury υποχώρησε 8% σβήνοντας όλα τα φετινά κέρδη. Το Διεθνές Κεφάλαιο 7 δισ. δολ. του Moore υποχώρησε 5,7% τον Αύγουστο και το Σταθερού Εισοδήματος 4 δισ. δολ. υποχώρησε 4,3%, αλλά και τα δύο παραμένουν ανοδικά στο έτος.

Πολλοί ακόμη μεγάλοι διαχειριστές υπέστησαν έντονες ζημίες τον Αύγουστο, με το νεοϋορκέζικο Atticus να σημειώνει πτώση 10% και στα δύο βασικά κεφάλαιά του.

Υπήρξαν βέβαια και αξιοσέβαστοι διαχειριστές, που κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν. Ο κ. John Paulson της Paulson & Co απόλαυσε άλλον έναν μήνα θεαματικών αποδόσεων χάρη στο επιθετικό σορτάρισμα στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, ενώ το Harbinger Capital του κ. Philip Falcone κέρδισε 3,7% με συνολική απόδοση άνω του 55% στο έτος.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v