Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκπλήξεις της Fed

Η Fed εμφανίστηκε πολύ επιθετική, γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι. Δεν ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια καθόλου, αλλά υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν στο πιστωτικό κραχ. Οπότε νόημα θα είχε να αντιδράσουν επιθετικά και να πιάσουν τις αγορές εξαπίνης. Έτσι μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να έχει η κίνηση το ποθητό αποτέλεσμα.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Ποτέ δεν ασχολήθηκαν τόσο πολλοί άνθρωποι με την προσπάθεια πρόβλεψης των σκέψεων τόσο λίγων. Και πάλι όμως, τα μέλη της επιτροπής ανοιχτών αγορών της Federal Reserve κατόρθωσαν να εκπλήξουν σχεδόν τους πάντες.

Όχι μόνο μείωσε η Fed το βασικό επιτόκιο Fed Funds κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 4,75%, αλλά έκοψε και το πολύ συμβολικό προεξοφλητικό επιτόκιο, με το οποίο πιστώνει τις εμπορικές τράπεζες, κατά το ίδιο μέγεθος.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η συνοδευτική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Fed ”θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει τη σταθερότητα τιμών και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη” - φράση που αφήνει κάθε περιθώριο ανοιχτό για τις μελλοντικές κινήσεις. Επιπλέον, η απόφαση λήψης τόσο δραστικών μέτρων ήταν ομόφωνη.

Όλο μαζί αυτό το πακέτο είναι τόσο επιθετικό όσο ελάχιστοι είχαν προβλέψει, και πραγματικά αξιοπερίεργο αν αναλογιστούμε ότι έχουν περάσει έξι εβδομάδες μόνο από τότε που δήλωσε η Fed ότι η κυρίαρχη ανησυχία της είναι ο πληθωρισμός.

Η απάντηση των αγορών μιλάει από μόνη της. Τιμή σε όσους αγόρασαν επιθετικά μετοχές το απόγευμα της 16ης Αυγούστου, με την προσδοκία ότι η Fed θα χρειαστεί να κάνει τα παραπάνω. Έκτοτε ο S&P έχει ενισχυθεί πάνω από 10% και διαμορφώνεται πλέον μόνο 2,5% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του.

Η Fed έκανε τα παραπάνω γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι. Δεν ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια καθόλου. Αλλά η πιστωτική κατάρρευση τους υποχρέωσε να αντιδράσουν. Οπότε, η λογική λέει ότι νόημα θα είχε να αντιδράσουν επιθετικά και να εκπλήξουν τις αγορές. Έτσι μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να έχει η κίνησή τους το ποθητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν βέβαια και κίνδυνοι. Μπορεί να υπονομευτεί η αξιοπιστία της Fed και μπορεί να τροφοδοτηθεί μια πυρκαγιά στον πληθωρισμό. Οι κίνδυνοι για την οικονομία δεν έχουν φύγει. Η αγορά ακινήτων μπορεί κάλλιστα να βάλει τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Αλλά η προοπτική για διαρκές χρηματιστηριακό ράλι, ή ακόμη και ”φούσκα”, είναι σήμερα ισχυρότερη απ’ όσο ήταν χθες.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v