Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο επιστρέφει στο επίκεντρο της G7

Η σύνοδος των κεντρικών τραπεζιτών της G7 στην Ουάσιγκτον στις 20 Οκτωβρίου θα είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων για τις διεθνείς ισοτιμίες, εκτιμά ο Mansoor Mohi-uddin της UBS.

του Mansoor Mohi-uddin της UBS

από τη στήλη View of the day

Η σύνοδος των κεντρικών τραπεζιτών της Group of Seven στην Ουάσιγκτον στις 20 Οκτωβρίου θα είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων για τις διεθνείς ισοτιμίες, εκτιμά ο κ. Mansoor Mohi-uddin της UBS.

”Το δολάριο υποχωρεί, οι επιτοκιακές αποκλίσεις μικραίνουν και οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό”, εξηγεί.

”Οι τραπεζίτες στη σύνοδο του επόμενου μήνα πιθανότατα θα ανακαλέσουν τη συνάντηση του Λούβρου τον Φεβρουάριο 1987. Εκείνη την εποχή το δολάριο επίσης υποχωρούσε μετά τη συμφωνία της Πλάζα το 1985. Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβαιναν και ο πληθωρισμός αυξανόταν. Οι G7 ανέλαβαν δράση για να συγκρατήσουν την πτώση του δολαρίου. Δεν κατόρθωσαν όμως να συντονίσουν τη στρατηγική τους.

Η Γερμανία αύξησε τα επιτόκια το καλοκαίρι του 1987, οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν περαιτέρω και το δολάριο συνέχισε να πέφτει. Η Wall Street κατέρρευσε τον Οκτώβριο εκείνου του έτους.

”Οι ρυθμιστές της G7 ανησυχούν για την αδυναμία του δολαρίου. Η Fed εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, η γαλλική κυβέρνηση πιστεύει ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο και ακόμη και οι Γερμανοί υπουργοί εκδηλώνουν ανησυχία.

”Εάν το δολάριο συνεχίσει να διολισθαίνει, οι G7 μπορούν να προειδοποιήσουν τις αγορές ότι είναι έτοιμοι να δράσουν. Η προηγούμενη παρέμβαση των μελών της G7 τον Σεπτέμβριο 2000 βοήθησε να τεθεί μακροχρόνια στήριξη στο ευρώ. Οπότε θα πρέπει να παρακολουθούμε για προειδοποίηση για τον κίνδυνο παρέμβασης”.

Ο κ. Mohi-uddin εκτιμά ότι οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης δύσκολα θα ακολουθήσουν την πορεία αύξησης των επιτοκίων που είχε ακολουθήσει η Bundesbank το 1987.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v