Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”αφανή” θύματα του subprime

Από το ξέσπασμα της κρίσης στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ οι επενδυτικές τράπεζες έχουν φροντίσει να δείξουν την έξοδο σε περίπου 6.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και σε αρκετά κορυφαία (και ενίοτε πολυδιαφημισμένα) στελέχη. Όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, το ”πάρτι απολύσεων” δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

της Helen Thomas, από τη στήλη FT ”Alphaville”

Η Citigroup ήταν αυτή που πρώτη απ’ όλους τον Απρίλιο ανακοίνωσε τη σταδιακή περικοπή 17.000 θέσεων εργασίας, στα πλαίσια προγράμματος μείωσης δαπανών. Όπως όμως αποδεικνύεται, ο επικεφαλής της, κ. Chuck Prince, αποφάσισε να επανεξετάσει τα πάντα, μετά φυσικά και τις απώλειες 3,3 δισ. δολ. λόγω της έκθεση στο subprime στο γ΄ τρίμηνο και να προχωρήσει σε αλλαγές αρκετών κορυφαίων στελεχών.

Η JP Morgan, αν και παραμένει σιωπηλή σε ό,τι αφορά τις απώλειές της, ακολουθεί τους συναδέλφους της και ανακοινώνει αναδιάρθρωση των μονάδων δομημένων επενδύσεων αλλά και παροχής δανείων για μοχλευμένες εξαγορές. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 100 θέσεις εργασίας στον όμιλο θα μειωθούν, αλλά κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν θα φύγει.

Ας δούμε, όμως, τις μέχρι στιγμής κακές ειδήσεις:

Bear Stearns

Αρχικά 240 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τις μονάδες παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, κυρίως στη Virginia και την Pennsylvania. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC (3/10), ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περικοπή επιπλέον 300 θέσεων εργασίας σε μονάδες παροχής στεγαστικών δανείων.

Citigroup

Ο κ. Tom Maheras, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων στις κεφαλαιαγορές, αποχωρεί στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της διοίκησης του ομίλου. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Randy Barker, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι η Citi βρίσκεται στο ”μέσο” εφαρμογής προγράμματος μείωσης 17.000 θέσεων εργασίας.

Credit Suisse

Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί 220 θέσεις εργασίας. Στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής η μείωση ήταν 170 θέσεις, κυρίως στη Ν. Υόρκη. Από τη μονάδα διαχείρισης επενδύσεων σε επενδύσεις στεγαστικών δανείων αποχώρησαν 150 εργαζομένοι.

Deutsche Bank

Σιωπή σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης θέσεων εργασίας. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της ”International Herald Tribune”, ο επικεφαλής της D.B., κ. Josef Ackermann, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση πριν από έναν μήνα, υπογράμμισε ότι η τράπεζα ”παγώνει” το πρόγραμμα πρόσληψης νέων στελεχών και πιθανώς δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει παλαιότερη ανακοίνωση για αύξηση του εργατικού της δυναμικού κατά 6%.

HSBC

Η αναδιάρθρωση της μονάδας στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ στοίχισε 750 θέσεις εργασίας.

JP Morgan

Αναμένεται μείωση περίπου 100 θέσεων στις μονάδες διαχείρισης δομημένων χρεών και παροχής δανείων για μοχλευμένες εξαγορές, δηλαδή του 10% του εργατικού τους δυναμικού.

Lehman

Οι μεγαλύτερες περικοπές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής: περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας σε μονάδες στεγαστικών δανείων. Πρώτη κίνηση η διακοπή λειτουργίας της μονάδας παροχή δανείων subprime, με απώλεια 1.200 θέσεων εργασίας. Ακολούθησε η ανακοίνωση για μείωση επιπλέον 850 θέσεων στη μονάδα στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, ενώ ανάλογες κινήσεις (αν και με μικρότερες περικοπές) αναμένονται σε Βρετανία και Κορέα.

Merrill Lynch

Απώλειες θέσεων εργασίας στη μονάδα First Franklin. Τον Οκτώβριο εκδιώχθηκαν δύο επικεφαλής: οι κ. Osman Semerci και Dale Lattanzio. Σύμφωνα με τον CNBC, η τράπεζα εξετάζει τη μείωση του 15% του εργατικού δυναμικού στη μονάδα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, αν και αναμένει να βεβαιωθεί για την κατεύθυνση των αγορών πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Morgan Stanley

Περικοπή 600 θέσεων στις διεθνείς μονάδες στεγαστικών δανείων, εκ των οποίων 500 στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στη βρετανική θυγατρική Advantage.

UBS

Αλλαγή στελεχών μετά την αποχώρηση των κ. Huw Jenkins (επικεφαλής της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής) και Clive Standish (οικονομικός διευθυντής). Περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας στις μονάδες επενδύσεων σταθερού εισοδήματος σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v