Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επέτειοι του Οκτωβρίου

Ο δείκτης S&P γιόρτασε τα 5α γενέθλια της ”ταυρίσιας” ανοδικής αγοράς μέσα στην εβδομάδα. Όμως την ερχόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου είναι η 20ή επέτειος της ”Μαύρης Δευτέρας”, της χειρότερης ημέρας στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Ποια από όλες τις επετείους του Οκτωβρίου ταιριάζει στα σημερινά χρηματιστήρια;

του John Authers

από τη στήλη ”The Long View”

Να κάνουμε πάρτι; Ο δείκτης Standard & Poor’s γιόρτασε τα πέμπτα γενέθλια της ”ταυρίσιας” ανοδικής αγοράς μέσα στην εβδομάδα. Το χαμηλότερο σημείο που άγγιξε μετά το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας ήταν στις 9 Οκτωβρίου 2002. Έκτοτε βρίσκεται σε ανοδική τάση. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη Morgan Stanley Capital International, που καλύπτει τις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη οι οποίες είχαν διολισθήσει την ίδια ημέρα.

Ας βάλουμε κάποιους αστερίσκους σε αυτά τα ρεκόρ. Αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό, ο S&P βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το ζενίθ του 2000, οπότε μπορεί να έχει παγιδευτεί σε πτωτικό κύκλο. Οι μετοχές υποτίθεται ότι σε προστατεύουν από τον πληθωρισμό.

Αν μετρήσουμε τον S&P σε ευρώ, έχει ενισχυθεί μόλις 86% κατά τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου, σε σύγκριση με άνοδο μεγαλύτερη από 120% σε δολάρια. Αν τον μετρήσουμε βάσει του χρυσού, η αξία του έχει ουσιαστικά διολισθήσει. Δεν είναι δηλαδή και πολύ ”ταυρίσια” άνοδος για τις μετοχές να μην αποκομίζουν ούτε τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι επενδύσεις σε χρυσό.

Κάποιοι δε άλλοι δείκτες θα πρέπει να περιμένουν ακόμη για να γιορτάσουν την 5η επέτειο του ταύρου. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έφτασε στο ναδίρ τον Μάρτιο του 2003, οπότε του λείπουν ορισμένοι μήνες.

Επιπλέον, ο FTSE κινείται χαμηλότερα 3% από το ιστορικό ζενίθ του που είχε καταγραφεί την τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα του 1999, οπότε μπορούμε να πούμε ότι, παρά την επίμονη άνοδο από το 2003, παραμένει σε πτωτικό κύκλο.

Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να πέσουμε αποφασιστικά σε αρνητικές περιοχές τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Κι έτσι ερχόμαστε σε μια σειρά από λιγότερο ευχάριστες επετείους.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, θα είναι η 20ή επέτειος της ”Μαύρης Δευτέρας”, της χειρότερης ημέρας στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Εκείνη την ημέρα ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 22,6% -η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του.

Μία βδομάδα αργότερα έχουμε ακόμη πιο δυσοίωνες επετείους. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1929 ο Dow υποχώρησε 13,5% και την επόμενη 11,7%. Ήταν το κραχ της Wall Street που προηγήθηκε της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Έχουμε και τη 10η επέτειο από τη χειρότερη ημέρα της ασιατικής κρίσης του 1997, που έπληξε τελικά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου του 1997. Εκείνη την ημέρα το New York Stock Exchange υποχρεώθηκε να κλείσει νωρίτερα υπό το βάρος μαζικών πωλήσεων, αν και σύντομα ανέκαμψε.

Είναι δύσκολο να βρεθούν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στη ”φρίκη” του Οκτωβρίου του παρελθόντος, όμως στις παγκόσμιες αγορές εμφανίζονται πάντα ορισμένες ομοιότητες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους και μετοχές που δείχνουν ανοδική φορά. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπαίνουν με τη νοοτροπία του κοπαδιού σε μετοχές που ήδη κινούνται υψηλότερα. Είναι μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση που μπορεί να προκαλέσει απότομες πτώσεις, εάν οι επενδυτές αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να φύγουν. Πήραμε μια γεύση από αυτήν την προοπτική την Πέμπτη, όταν επικράτησε το ξεπούλημα των τεχνολογικών μετοχών τις ΗΠΑ.

Τα πιο ανησυχητικά παραδείγματα βρίσκονται όμως στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και ειδικά στο Χονγκ Κονγκ. Όποιες και αν είναι οι υποθέσεις για τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα στην περιφέρεια, η ανάπτυξη των χρηματιστηρίων τις τελευταίες εβδομάδες είναι αφύσικα γρήγορη και καθοδηγείται αποκλειστικά από τις ροές χρήματος.

Ο δείκτης Hang Seng έχει κερδίσει 46% μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν στους Κινέζους ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν στην αγορά.

Μια σύγκριση ανάμεσα στον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης το τελευταίο 16μηνο και στον Nasdaq στο 16μηνο πριν από το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας τον Μάρτιο του 2000 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα δύο γραφήματα είναι παρόμοια, μόνο που η Σαγκάη έχει επιταχυνθεί ακόμη πιο γρήγορα. Ίσως είναι λοιπόν νωρίς για να αρχίσουμε το πάρτι.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v