Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωριστικοί τριγμοί στα θεμέλια της οικονομίας

Σε πρώτο πλάνο επιχειρεί να επαναφέρει την οικονομία και το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τον πολιτικό λαβύρινθο της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Ωστόσο η άνοδος του πληθωρισμού δημιουργεί τριγμούς στα θεμέλια της οικονομίας.

Πληθωριστικοί τριγμοί στα θεμέλια της οικονομίας
της Έλενας Λάσκαρη

Σε πρώτο πλάνο επιχειρεί να επαναφέρει την οικονομία και το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τον πολιτικό λαβύρινθο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, επιδιώκοντας παράλληλα να προλάβει γενικευμένο πληθωριστικό κλίμα που θα οδηγήσει σε επανατροφοδοτούμενες πιέσεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που πραγματοποιείται σήμερα δεν είναι καθόλου τυχαίο και επικοινωνιακά ότι θα ασχοληθεί με τα θέματα της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και των επιπτώσεών της στην ελληνική πραγματικότητα.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την επιλογή της πρώτης συνάντησης του νέου έτους με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, έδωσε και σημειολογικά το στίγμα της προτεραιότητας στην οικονομία.

Το ζήτημα είναι πως και ο φάκελος ”οικονομία” περιέχει αρκετές ”μελανές” πολιτικά σελίδες, κυρίως υπό το πρίσμα της ακρίβειας η οποία πλέον ανάγεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 3,9% τον Νοέμβριο, παρέμεινε στο... ύψος του και τον Δεκέμβριο. Εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ αναφέρουν ότι έκλεισε στην περιοχή του 3,8% με 4%, με πιθανότερο σημείο ”ισορροπίας” το 3,9%.

Όταν δε ερωτάται ο αρμόδιος γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ για το πώς βλέπει τους επόμενους μήνες, επισημαίνει τη μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και τις ”δυσοίωνες προβλέψεις” εγχώριων και ξένων οικονομικών αναλυτών.

Βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων ο μαύρος χρυσός, η τιμή του οποίου μπορεί να απομακρύνθηκε από το ρεκόρ των 100 δολαρίων, παράλληλα όμως δεκαπλασιάστηκαν τα συμβόλαια των δικαιωμάτων προαίρεσης για αγορά πετρελαίου έναντι 200 δολαρίων (!) το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Έτερος ρυθμιστής του πληθωρισμού οι τιμές των τροφίμων, για τις οποίες οι εκτιμήσεις αναφέρουν συνέχιση της ανοδικής τους πορείας έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

Όσο για τον ανταγωνισμό, τα κερδοσκοπικά φαινόμενα που παρατηρούνται τόσο στην αγορά των καυσίμων όσο και στα τρόφιμα με τις διαρκείς και μεγάλες ανατιμήσεις αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά έχει ακόμα ...δρόμο μπροστά της μέχρι να λειτουργήσει με κανόνες ανταγωνισμού.

Στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα τεθούν επί τάπητος τα δεδομένα της διεθνούς συγκυρίας, όπως και οι εγχώριες παράμετροι, κυρίως όσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική αλλά και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υπουργού Οικονομίας, αναμένεται να τονίσει ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε γερά θεμέλια και να στείλει μήνυμα επαγρύπνησης για τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό είναι γνωστό πως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ θα βάλει το ...χεράκι της στον δημόσιο τομέα με εισοδηματική πολιτική η οποία θα φέρει χαρακτηριστικά ”συγκράτησης”.

Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα κυμαίνονται από 3% έως 4% για το 2008, ενώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ θα επιδιωχθεί να περάσει μήνυμα ”αυτοσυγκράτησης”.

Μεγάλο βάρος των ευθυνών για τη συγκράτηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα επωμιστεί βέβαια και το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εξετάζει τα αιτήματα αναπροσαρμογών τιμών από τις βιομηχανίες, αν και όπως αποδείχτηκε μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει απομάκρυνση του κύματος ακρίβειας παρά μόνο για λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις γιορτές, με την περιβόητη ”συμφωνία κυρίων”.

Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο διατηρεί τον στόχο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4% το 2008. Όμως, αν η κατανάλωση υποστεί κάμψη, σενάριο διόλου απίθανο, μοιραία θα υπάρξουν πιέσεις και στην ανάπτυξη και στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι φοροεκπλήξεις, με πρώτη την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τελευταία (;) την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v